В Лондон току-що се пребориха с едно такова чудовище - буца от втвърдена мазнина, мокри кърпички, памперси, олио и кондоми с тегло 130 тона и дължина 250 метра. Как се чисти нещо такова - и защо се получава?

След двумесечна битка лондонската ВиК фирма Thames Water обяви победа над чудовището от Уайтчапъл - мазен айсберг, т.нар. fatberg с рекордни размери - буца с тегло 130 тона и 250 м дължина, - състоящ се от втвърдена мас и олио плюс мокри кърпички, пелени, бельо, презервативи. Отстраняването му отне тройно повече време от очакваните три седмици.

;

Последните парчета са били премахнати ръчно, с лопати и прилагане на сила, обясняват от компанията и напомнят, че влизането на феномена в световните новини само трябва да напомни на домакинствата, че мазнината от готвенето не бива да се излива в канализацията, защото в комбинация със санитарните изделия, които също нямат място във ВиК мрежата, се раждат точно такива чудовища.

Виж още: Ето защо се напука асфалтът на "Черни връх"

Отстраняването на подобни образувания от канализационната мрежа с дължина над 100 хил. км струва на фирмата около 1 млн. лири месечно. Всеки час се регистрират по осем случая на запушени тръби заради изхвърлянето на отпадъци в тоалетните и мивките, гласи статистиката в британската столица.

В канализацията трябва да постъпват само тоалетната хартия и резултатите от ходенето по голяма и малка нужда, предупреждават инженерите и описват борбата си с поредния fatberg като сражение срещу гигантски звяр от филмите за Хари Потър - само че под улиците на Лондон.

За сравнение - две снимки: преди и след: