И струва ли си риска да го направим?

Ако човечеството разполага с ключа към това да унищожи един от най-смъртоносните си врагове, но този ключ предполага ровичкането в генетичния код на животински видове, трябва ли да го използваме? 

На този въпрос се опитва да отговори новото видео на YouTube канала Kurzgesagt - In a Nutshell, посветен на борбата с маларията - една от най-смъртоносните болести, които човечеството познава. 

Маларията се причинява от изключително малки организми - плазмодии, които се пренасят с помощта на комарите. Реално комарите са перфектният преносител на болести - практически невъзможно е да бъдат унищожени, а всяка една женска може да снесе до 300 яйца само за едно снасяне. 

Видео: Как генното инженерство ще промени света из основи

Но има начин как хората да се преборят с пренасяните чрез комарите болести - системата за редактиране на генетичния код - CRISPR. 

Задавайки устойчива промяна в генетичния код на комарите, която да подейства като антидот за маларията. Въпросът тук обаче е - етично ли е да променяме генетичния код на комарите, ако има шанс да унищожим тази болест, при условие, че от нея годишно умират стотици хиляди, но експериментът може да се окаже неуспешен, а комарите да останат с променен ДНК.

Тук остава да се преценят две неща - колко голям е рискът и кога да се приложи тази промяна, ако въобще решим, че си заслужава? И все пак - не бихме ли се опитали да спасим толкова много животи?