След заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни българският премиер отговаря на журналистически въпроси за терора в Истанбул, Brexit и Дейвид Камерън, реформите на ЕС и ролята на страната ни в общността

Иначе позицията на лидерите от останалите 27 държави членки е, че Великобритания трябва да се съгласи със свободното движение на хора, ако иска да продължи да има достъп до пазара на ЕС след излизането си.

Свободната търговия с Европа върви ръка за ръка с достъпа на европейски работници до трудовия пазар в Обединеното кралство, обясни председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БНР, и допълни: "Лидерите ясно казаха, че достъпът до единния пазар включва приемане на всички четири свободи, включително свободното движение на хора."

Виж още: Лидерите на ЕС обсъждат Brexit, по въпроса цари разделение

Други общи цели за бъдещето на съюза без британците не бяха формулирани, но Европейският съвет се събира отново на 16 септември в Братислава, столицата на Словакия, която председателства ЕС през втората половина на годината.

Тогава ще бъде взето и решение за британското председателство и ако то отпадне, страната ни ще поеме тази роля половин година по-рано, през първото полугодие на 2018 г.

27-те признаха, че с излизането на Великобритания се създава нова ситуация в Европа заради недоволството на гражданите от работата на ЕС. Те заявиха, че ще останат единни, но не обещаха никаква нова голяма реформа на европейския проект.

Виж още: Евродепутатите призоваха за бърз Brexit и дълбока реформа на ЕС

"Общото виждане бе, че няма да има промени на договорите. Няма да се свиква конвент, нито ще се прави необмислено задълбочаване на Евросъюза", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По думите му процесът на вече започнатите реформи ще бъде в тяхното ускоряване, а не тяхното изобретяване.

Докато Лондон писмено не уведоми за желанието си за излизане, преговори няма да има и за британците важат всички европейски права и задължения.

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit