"Бен Хур" (1959) е сред най-епичните исторически филми на Холивуд, с 11 награди "Оскар", а от 19 август по кината е неговият римейк, режисиран от Тимур Бекмамбетов

"Бен Хур" се завръща по кината в нов прочит за съвременната публика от 19 август на 3D под режисурата на Тимур Бекмамбетов ("Нощна стража", "Неуловим"). В основата му е едноименният роман на Лу Уолъс от 1880 г. с подзаглавие "Една християнска притча".

Заглавният герой е принц Юда бен-Хур, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала (Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Лишен от всичките си титли, разделен от семейството и своята любима (Назанин Бониади), той бива изпратен в робство. След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение - но намира изкупление...

"Първият път, когато продуцентът Шон Даниелс ми се обади с идеята за нов "Бен-Хур", си помислих, че това звучи опасно и малко налудничаво. Когато обаче прочетох сценария, си дадох сметка, че проектът е напълно различен от всичко, което бихме очаквали от поредна адаптация по известен роман, защото това всъщност е една страхотна съвременна история", споделя Бекмамбетов и допълва:

"На киностудията обясних, че искам да направя филм за нас, за наши дни, тъй като и днес имаме същите проблеми. Знаем какво се случва с Римската империя и не искам подобна съдба да сполети и нашия свят... "Бен-Хур" набляга на това колко по-важно е да простиш, вместо да отмъстиш."

Даниелс потвърждава: "Ние не правим римейк на "Бен-Хур" от 1959 г. Филмът е вдъхновение за всички нас и е кинокласика, но в тази версия ние се придържаме към романа на Лу Уолъс и темите от оригиналната книга. Разказваме една различна история, в която прошката между двамата главни герои надделява над отмъщението..."

Титулната роля е поверена на поредната звезда от клана Хюстън - 33-годишният англичанин Джак Хюстън, племенник на актьорите Анжелика Хюстън и Дани Хюстън.

Негов дядо е легендарният Джон Хюстън, който множество номинации за "Оскар" и печели две статуетки като режисьор и сценарист на уестърна "Съкровището на Сиера Мадре" (1948), който носи и наградата за поддържаща роля на баща му Уолтър Хюстън.

Най-известното име в актьорския състав е ветеранът Морган Фрийман, водещ на поредицата "Историята за Бог", която "Нашънъл джеографик" излъчи по Великден. Месала се играе от Тоби Кебел, а в актьорския състав е също "бразилският Том Круз" Родриго Санторо като Исус Христос.

Кулминацията е надбягването с колесници, заради което "Бен-Хур 3D" беше определян в аванс като антична версия на "Бързи и яростни".

Предишният филм от 1959 г. е с Чарлтън Хестън в главната роля, има рекорден бюджет за времето си (15 млн. долара) и печели 11 "Оскара" от общо 11 номинации. Подобно на новия филм, той също е сниман в Италия.