Учени доказаха теорията на Айнщайн за гравитационните вълни, а работата на екипа беше удостоена с Нобелова награда за физика.

Откриването на гравитационните вълни, може би най-големият научен пробив в астрофизиката от десетилетия насам, спечели тазгодишната Нобелова награда по физика.

На 14 септември 2015 г., в потвърждение на Алберт Айнщайн, учените от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) засякоха гравитационни вълни, възникнали преди 1,3 млрд. години при сливането на две черни дупки, което е предизвикало слабо вълнение в тъканта на пространството.

Виж още: 10-те златни правила на Алберт Айнщайн за успеха

"За първи път Вселената ни говори чрез гравитационни вълни. Досега бяхме глухи", заяви при оповестяването на откритието през февруари м.г. изпълнителният директор на LIGO Дейвид Райце. 

Това, което прилича на прасешка зурла, е сливането на две черни дупки преди 1,3 млрд. години - ако можехме да го видим отблизо. Гравитационните вълни - малки вълнички в тъканта на времепространството, които са възникнали при сблъсъка, - са засечени от обсерваторията LIGO в щатите Луизиана и Вашингтон, което доказва на практика общата теория на Айнщайн за относителността. Илюстрация: LIGO / SXS / R.Hurt и T. Pyle (Caltech.edu)

Учените работеха над откриването на гравитационните вълни от близо половин век. Усилията на целия екип в обсерваторията LIGO - над 1000 души от 20 държави - бяха отличени от Шведската академия на науките в лицето на трима от тях, колкото трябва да е максималният брой на лауреатите.

Най-големият принос е за Райнер Вайс (р. 1932 г. в Берлин) от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж, САЩ, който си дели наградата с двама свои американски колеги от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) в Пасадена: Бари Бариш (р. 1936) и Кип С. Торн (р. 1940).

Видео: НАСА засне дупка на Слънцето​

Според експерти улавянето на гравитационните вълни е едно от най-важните научни постижения, сравними с откриването на структурата на ДНК. Това мнение бе потвърдено и от Стивън Хокинг, който е експерт по черните дупки.

Гравитационните вълни се генерират от леки смущения в тъканта на пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса, например черни дупки или неутронни звезди. Разпространяват се със скоростта на светлината.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете, които се образуват във водата след хвърляне на камъче, или с мрежа, където е поставена тежест - като мрежата е модел на пространство-времето.

Видео: Да нарисуваш музиката с огън​

Въз основа на получените резултати се предполага, че гравитационните вълни са се появили като резултат от сблъсъка между черни дупки, чиито маси са между 29 пъти и 36 пъти по-големи от слънчевата. Феноменът е станал преди 1,3 млрд. години.

Тогава маса, тройно по-голяма от слънчевата, се преобразувала в гравитационни вълни, които по-късно достигнали до Земята и били регистрирани от учените.

Как се ловят гравитационни вълни

Първите уловени гравитационни вълни са резултат от мощния сблъсък на две черни дупки на разстояние 1,3 млрд. светлинни години от Земята. Когато тези вълни преминават край планетата ни 1,3 млрд. години по-късно, те са значително отслабнали: смущението в пространство-времето, което Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) е измерила, е хиляди пъти по-слабо в сравнение с ядрото на атома. Инфографика: Johan Jarnestad