26 години след хитовия си албум британският цигулар отново интерпретира класическата творба на Вивалди в The New Four Seasons, на музикалния пазар от днес

"Лято. Престо" е клипът, с който Найджъл Кенеди представя новата си версия на "Годишните времена" от Вивалди - след албума от 1989 г., реализирал рекордни продажби и вписан в книгата "Гинес".

Тогава в обяснителните бележки към проекта Найджъл Кенеди подчетава, че е търсил различен подход в интерпретацията, като е избягвал при записите автентични музикални инструменти от периода. Целта му е била да използва "цялата съвременна техника, която познава", за да предаде на слушателите своите музикални усещания - защото "Годишните времена" отдавна не принадлежат само към епохата, в която са създадени.

Сега, 26 години по-късно, Найджъл Кенеди е записал изцяло нов прочит на това популярно произведение. Неразделна част от него е компютърното програмиране на барабаниста Деймън Рийс ("Масив атак"), който е добавил хипнотизиращо-ритмичен пулс към отривистото и изразително свирене на оркестъра на Найджъл Кенеди, т.нар. Orchestra of Life.

Под ръководството на диригента Лизи Бол младите и ентусиазирани музиканти следвят експериментално-философската концепция на цигуларя, но и същевременно внимават да не го отдалечат от оригиналния дух на Вивалди.

Видео: Есента като страхотна пясъчна анимация

Стихотворения, които описват пейзажи и пасторални картини са добавени от Кенеди към пасажи от авторска музика в изпълнение на вокален квартет. За записите на новия проект музикантът решава да замени клавесина - традиционен инструмент за бароковата епоха, с неговите по-модерни наследници: пиано и "Хамънд" орган.

Това са "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди, но не по начина, по който ги познаваме. Ритъмът, тоналната палитра и оркестрацията са различни, а добавянето на вокали и съвременни инструменти извеждат произведението в друго измерение.