Какво щеше да стане, ако можехме да контролираме сънищата си и да сънуваме осъзнато

Сънищата са магично място, което съвременната наука не може да разбере съвсем. В един сън ние може да преживеем години, а да се окаже, че са минали само минути. Може да правим какво ли не - възможно или невъзможно в реалния свят.

Ако умът ни е достатъчно отворен, ще можем да контролираме сънищата си. И ще можем да правим всичко това, което бихем искали да опитаме в реалния свят. 

Темата е разглеждана от философа и оратор Алън Уотс в една от неговите речи - "Сънят на живота". В нея той ни представя целия свят от възможности, които сънят би ни предложил, ако се научим да сънуваме осъзнато. 

Виж още: Какво не знаем за сънищата

Ето и един неин превод:

"Ако се събудите от тази илюзия и разберете, че черното предполага бялото, собственото аз предполага другото аз, животът предполага смъртта или да кажа, смъртта предполага живота тогава ще почувствате себе си не като странник в този свят, не като някой, който е нежелан, но е тук на изпитателен срок, не като нещо, което е пристигнало по случайност, но можете да започнете да чувствате собственото си съществуване като абсолютно фундаментално.

Не се опитвам да ви пробутам тази идея, в смисъл да променям мнението ви, за да я приемете. Искам да играете с нея. Искам да помислите за нейните възможности. Не се опитвам да я доказвам, просто я представям пред вас като една възможност на живота, която да се обмисли.

Тогава, нека предположим, че бихте могли всяка нощ да сънувате, какъвто сън си пожелаете и също така бихте могли за една нощ да сънувате например време от порядъка на 75 години. Или каквата продължителност от време бихте искали да имате. И вие, напълно естествено, започвайки това приключение от сънища, бихте задоволили всички ваши желания. Бихте изпитали всяко удоволствие, което ви хрумне. 

И след няколко нощи, всяка от по 75 години пълни удоволствия, бихте казали "Е добре, това беше велико. Но сега нека има изненада. Нека имам сън, който не контролирам, където няма да знам, какво би могло да ми се случи." И вие бихте се впуснали в това, а излизайки от него ще кажете "Отървах се на косъм." 

Тогава бихте се настроили за все повече и повече приключения и бихте поемали все по-големи и по-големи рискове с това, което сънувате и най-накрая бихте сънували, че все едно сте вие сега. Бихте сънували животът, който всъщност живеете сега. Това би било част от безкрайното разнообразие от избори, които имате. Да играете сякаш не сте Бог. 

Защото пълната същност на божествената природа, според тази идея, е да играе така, сякаш не е тя. И така, в тази идея всеки поначало представлява тази най-крайна същност. Не Бог в господарско политическия смисъл, а Бог в смисъла да бъдеш себе си, тази най-дълбока съществуващата основа, каквато и да е тя. И вие сте всичко това, само дето се преструвате, че не сте."

Струва си човек да се замисли.