Инициативата изкара на манифестации в Москва и други градове стотици хиляди руснаци с портрети на техните предци, воювали на фронта

Москва отбеляза Деня на победата и 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа с най-мащабния военен парад на Червения площад, а вечерният концерт спектакъл направи възстановка на основните събития между 1941 и 1945 г.

Най-внушителната проява обаче се състоя следобед, когато по улиците на руската столица премина шествието под наслов "Полкът на безсмъртните" (Бессмертный полк). По данни на руското МВР броят на хората, които са дошли на акцията с портрети на свои роднини, участвали във Великата отечествена война, е достигнал половин милион.

Сред манифестиращите бе и руският президент Владимир Путин със снимка на своя баща. Той коментира, че мнозина някога са мечтали да маршируват по Червения площад в Парада на победата, но получават тази възможност сега, посмъртно. До него крачеше актьорът Василий Лановой с фотография на майка си.

Инициативата е започната през 2012 г. в Томск от местни журналисти, а до днес в архивите на "Безсмъртния полк", чиято цел е да съхрани родовата памет за поколенията, са записани над 250 хил. души.

Според официалните данни във войната срещу нацистка Германия са изгубили живота си около 27 млн. съветски граждани - както военни, така и цивилни.

Списъци със загиналите българи, документи и снимки за участието и на България във Втората световна война са качени в минисайта Archives.bg/wars/WW2 на държавна агенция "Архиви".