В разгара на бежанската вълна "Глутница" (Wataha) не може да е по-актуален

Новият полски сериал на HBO "Глутница" (Wataha) разказва историята на граничарите, които опитват да спрат нелегалния поток от хора, оръжия и наркотици на една от най-уязвимите граници на ЕС.

Завладяващата природа на планините Бешчади, които се простират между Чехия, Словакия, Полша и Украйна, е сред най-непокътнатите на континента. Земя на малки градчета, които сякаш се сливат с пейзажа; дом на много диви животни.

В частта си откъм Украйна обаче планината се е превърнала и в скривалище за имигранти, преминаващи нелегално границата на ЕС.

"Глутница" започва с бомбено нападение, което убива граничари. Оцелява единствено капитан Ребров, който се играе от полския актьор Лешек Лихота. Заедно с колегите, мъжът губи и своята любима Ева.

Като единствения оцелял той се превръща и в главен заподозрян. Докато прокуратурата го разследва, граничарят решава да открие кой стои зад атентата.

Филмът е интригуващ разказ за границата не само като територия, но и като философско понятие - за онази разделителната линия между световете на бедни и богати, за тънкото въже, по което балансираме, когато правим житейските си избори, обясняват създателите му.

В “Глутница“ границата има много измерения - тя е и географско понятие, и граница между световете на охолството и нищетата, етична дилема, дори граница между живота и смъртта.

Сериалът дава рядък достъп до затворения свят на граничарите, а сцените са заснети със специалното съдействие на полските гранични служби, като професионалните моменти на екрана са идентични с реални ситуации от тяхната работа.

Шестте серии на първия сезон са режисирани от Михал Газа и Каша Адамик. Епизодите на "Глутница" тръгват по HBO у нас от 12 януари, всеки понеделник от 22,40 ч.

Сериалът може да се гледа и в онлайн видеотеката на HBO - HBO Go, където еп. 1 ще бъде наличен за свободно гледане @ http://www.hbogo.bg/group/free.