Transparent бе поставен от сп. "Тайм" начело в техния Топ 10 с тв поредиците на 2014 г.

Transparent (букв. "прозрачен", но и игра на думи между "трансполов" и "родител" - parent) е за "Амазон" онова, което миналата година беше за "Нетфликс" хитовият сериал "Къща от карти", коментират тв критици зад Океана.

Онлайн платформите навлизат все повече в създаването на съдържание и техните продукции намират първите си зрители (и почитатели) не в тв ефира, а в интернет. Така е и с "Амазон студиос", които работят активно в тази посока от 2010 г. насам.

70-годишният Джефри Тамбор, популярен от друг сериал, "Развитие в застой", изпълнява главната роля - на бащата Морт, който на стари години сменя сексуалната си идентичност и се превръща в жена на име Маура. Като останалите членове на семейство Пфеферман - бившата съпруга и трите им пораснали деца - му партнират Джудит Лайт ("Далас"), Габи Хофман ("Момичета"), Ейми Ландекъл ("Луи"), Джей Дюплас (Togetherness).

Автор на сценария, режисьор и изпълнителен продуцент е Джил Солоуей (Afternoon Delight, "Два метра под земята"). Жанрът е "черна комедия", а първият сезон, който се състои от 10 половинчасови епизода, ще има и продължение.