След "Аполо 13", създаден по действителния случай на оцеляване в Космоса, режисьорът Рон Хауърд засне подобна драма и в открито море. Сблъсъкът между човека и белия кит е пресъздаден в 3D

"В сърцето на морето" екранизира документалния роман на Натаниел Филбрик от 2000-та, който описва истинската история, вдъхновила "Моби Дик" - потъването на китоловния кораб "Есекс" през 1820 г.

Филмът се фокусира върху последвалата битка за оцеляване на екипажа през трите месеца след това, на 1000 морски мили от дома, обзети от паника, глад, отчаяние. За да изиграят достоверно персонажите си, актьорите консумирали едва по 500-600 калории дневно.

Килиън Мърфи е вторият помощник-капитан на "Есекс". Новият Спайдърмен - Том Холанд ("Невъзможното") играе младия юнга, а Брендън Глийсън - същия герой 30 години по-късно. Испанският актьор Жорди Молла ("Ридик") е капитанът на друг кораб - "Архимед", който се опитва да предупреди "Есекс" какво може би ги очаква в морската шир.

Бен Уишоу се превъплъщава в писателя Хърман Мелвил, който проучва случая, за да напише "Моби Дик" през 1851-ва, опирайки се и на собствения си опит като моряк на китоловен кораб.

"В сърцето на морето" е по кината от 4 декември, на 3D и IMAX 3D.

Сюжетът

През зимата на 1820 г. край бреговете на Нова Англия китоловният кораб "Есекс" е нападнат от нещо, което никой не може да повярва: кит с огромни размери и почти човешко чувство за мъст... Но това е само половината история.

"В сърцето на морето" разкрива опустошителните последици от сблъсъка с чудовището, когато оцелелите членове на екипажа са принудени да преминат човешките граници и да е направят немислимото, за да останат живи.

И докато техният неопитен капитан (Бенджамин Уокър, "Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири") търси пътят към дома сред откритото море, неговият първи му помощник (Крис Хемсуърт) все още се опитва да намери начин да победи гигантския кит...

Как е пресъздаден на екрана белият кит

"Срещнахме се с експерти по океанските бозайници и морски биолози, за да разберем поведението на китовете. Интересуваше ни защо това се е случило. Кит да атакува безмилостно кораб е нещо нечувано, безподобно. Достигнах до идеята, че това животно е било изтласкано до точката на пречупване, което е довело до неизбежен сблъсък", разказва режисьорът, а художникът на продукцията Марк Тилдслей допълва:

"Трябваше да сме сигурни, че китът ще има реално присъствие във филма. Опитахме с няколко образа на бели китове и те изглеждаха фантастично, но за съжаление чисто белия цвят предизвикваше много безплътно и спокойно изображение. По време на проучването научихме, че голяма част от по-възрастните китове започнат да губят кожата си с годините, затова потъмнихме нашия кит, така че бялото да прозира през петната, където кожата се е обелила."

Той има белези и от предишни битки с хора и други хищници - така външният му вид внушава по-голяма достоверност на историята, добавя отговорникът по визуалните ефекти Лесли Лерман, чийто екип пресъздава великанското създание чрез компютърна анимация.

Най-отличителната черта на този кит е неговият размер: той е дълъг близо 30 м, с тегло около 80 тона, а опашката му е широка шест метра. За сравнение - другите мъжки китове от този вид са дълги около 15-15 м.