Парче от новия албум на групата влезе във филм за американския президент и борбата му с... немъртвите

"Линкин парк" не са чужди на вампирските филми - тяхната Leave Out All The Rest беше в саундтрака на първия "Здрач" и звучеше като фон за финалните надписи. 

Режисьорът Тимур Бекмамбетов също има опит по темата - през 2004 г. той превърна фентъзи романа "Нощен патрул" (Ночной дозор) на Сергей Лукяненко в руски блокбъстър, а после засне и продължението "Дневен патрул".

Още по-голям успех му донесе през 2007 г. продължението на популярния филм на Елдар Рязанов "Ирония на съдбата" (1975), което стана една от най-касовите ленти в Русия.

Логично Бекмамбетов беше привлечен в Холивуд, където режисира холивудски звезди в "Неуловим" и продуцира постапокалиптичната анимация "9" заедно с Тим Бъртън.

Двамата работят и по "Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири", макар че британецът отново е само продуцент.

Новият режисьорски филм на Бекмамбетов, в кината от 3 август, също е екранизация по фентъзи роман, само че американски - и на 3D.

Писателят Сет Греъм-Смит е и съавтор на сценария. Едноименният му роман (Abraham Lincoln: Vampire Hunter) е базиран на въображаеми дневници, водени от Ейбрахам Линкълн (1809-1865).

Според тази алтернативна "биография" неговите майка и дядо са били убити от вампири, а той започва борба за ликвидиране на заплахата, която немъртвите представляват за американската нация. Един от тях обаче е негов съюзник...

Бекмамбетов режисира и музикалния трейлър към филма, пуснат тази седмица. Кръвопролитните сцени, в които Бенджамин Уокър размахва брадва срещу вампирите, са озвучени с песента на "Линкин парк" Powerless.

Парчето е от петия студиен албум на групата - Living Things, който излиза на 26 юни, а клипът е допълнен с кадри от техен концерт в Берлин. Ден по-рано Бекмамбетов, роден в някогашната Казахска ССР, навършва 51.

"Линкълн", само че верен на историята, снима и Стивън Спилбърг. Ролята на 16-ия US президент, дошъл на власт през 1861-ва, там изпълнява Даниел Дей-Луис.

Сред вампирските филми тази година са финалът на сагата "Здрач" - "Зазоряване, част 2", пълнометражната анимация на Генди Тартаковски "Хотел Трансилвания" и черната комедия "Тъмни сенки", режисирана от Тим Бъртън с Джони Деп в главната роля.