Токсините в ухапването на мравка куршум са достатъчни да накарат възрастен мъж да припадне от болка, а цялото отвратително изживяване трае 24 часа

Мравките са животинки, които хапят по отвратителен начин, а в Бразилия живее един специален вид, познат като Paraponera clavata, или мравка куршум. Тя е дълга между 18 и 30 мм и нейното ухапване съдържа специален токсин, който може да предизвика непоносима болка, достатъчна да прати в несвяст възрастен човек. Цяло денонощие след ухапването ръката все още е подута и боли.

Това обаче не притеснява коренните жители на териториите, където се среща Paraponera clavata. Те дори използват този вид мравки като основна част от ритуала по встъпване в мъжество, с който изпитват силата на духа на младежите си.

В специална ръкавица от листа се поставят множество мравки куршуми, а кандидатът за изпитанието трябва да пъхне ръката си в адската ръкавица и да я задържи там, докато гадините за упражняват в хапане. Ако кандидатът издържи теста, е обявяван за мъж. В противен случай трябва да продължи да се учи и впоследствие отново да се пробва.

Авторът на документални филми Хамиш Блейк решава да пробва какво е да участваш в подобно изпитание. Неговата реакция е повече от показателна за това колко боли.

Филм на "Нашънъл джеографик" разказва повече за самия ритуал и как местните го приемат като нещо положително.