Едва сме се възстановили от епидемията "Здрач" (2008-2012 г.) - и в кината вече е първата екранизация по още една поредица вампирски романи, макар продуцентите да твърдят, че това е по-скоро филм за гимназисти, които по една случайност са и вампири

Героите и в "Академия за вампири" са главно в тийнейджърска възраст. Роуз Хатауей и Василиса "Лиса" Драгомир са 17-годишни и учат в тайното училище за морои (смъртни, мирно настроени вампири) и дампири (полувампири / получовеци, пазители на мороите).

Роуз, бунтовно настроена дампирка и обучаващ се пазител (Зоуи Дойч, "Прелестни създания") и най-добрата й приятелка, моройската принцеса Лиса (Луси Фрай) са избягали от академията, но са хванати и върнати в "Свети Владимир" - мястото, където двете вярват, че животът им е в най-голяма опасност.

Тласнати обратно сред рисковете на моройското общество и гимназията, Лиса се бори да възвърне статута си, докато Роуз се обучава със своя ментор и възлюбен Дмитрий (Данила Козловски, "Духless"), за да си гарантира мястото като пазител на Лиса. Тя е готова да пожертва всичко, за да защити принцесата от онези, които възнамеряват да я използват - както зад стените на академията, така и сред стригоите (безсмъртните, зли вампири), преследващи нейния вид.

Главните актьори са сравнително неизвестни имена, но в поддържащите роли се появяват Гейбриъл Бърн - принц Виктор Дашков (морой, старейшина), Сара Хайланд от сериала "Модерно семейство", която играе дъщеря му Натали, Олга Куриленко като директорката Елън Кирова (морой) и Джоли Ричардсън от сериала "Клъцни/Срежи" (кралица Татяна).

Като книга "Академия за вампири" от Ришел Мийд е само началото на поредица от шест романа, последвана от друга серия с героите от Академията - "Кръвни връзки", на български от същото издателство, "Ибис" (които пускат и "Дневниците на вампира").