Британският актьор ветеран, номиниран осем пъти за "Оскар" и носител на почетната статуетка през 2003-та, си отиде на 81-годишна възраст

Последната филмова роля на актьора с ирландски произход, която го накара да се върне на снимачната площадка - въпреки че миналата година официално излезе в пенсия, - е в историческа драма за Св. великомъченица Екатерина Александрийска, живяла през IV в. от н.е., по време на царуването римския на император Максимиан.

Katherine of Alexandria, с премиера през 2014-а, е режисьорски дебют на Майкъл Редууд, който е и сценарист.

Иначе Питър О'Тул е носител на различни награди за ролите си в "Лъвът през зимата", "Сбогом, г-н Чипс", The Stunt Man (Живот на карта), "Човекът от Ла Манча", "Троя", "Последният император", "Жана д'Арк", а коронният му персонаж е британският офицер от началото на ХХ век Т.Е.Лорънс, известен като Лорънс Арабски.

През 1963-та биографичният "Лорънс Арабски" на реж. Дейвид Лийн е отличен със седем награди "Оскар", вкл. за филм на годината, но актьорът остава в историята като най-номинираният, който не е печелил академичната статуетка за конкретно екранно превъплъщение.