В началото на 80-те соцсистемата е разтърсена от стачката на корабостроителите в Гданск и нарастващата мощ на независимия полски профсъюз "Солидарност". На лидера му е посветен новият филм на Анджей Вайда "Валенса - човек на надеждата"

"Валенса: Човек на надеждата" е своеобразно продължение на двата филма, с които режисьорът документира събитията от онези години: "Човекът от мрамор" (1977) и "Човекът от желязо" (1981, "Златна палма" в Кан), където Лех Валенса играе самия себе си. Сега в неговата роля влиза Роберт Венцкевич.

В началото бъдещият полски президент и Нобелов лауреат за мир е обикновен корабостроител и електротехник, който неволно повежда тиха революция - и тя в крайна сметка не само събаря тоталитарния режим в родната му Полша, но и спомага за окончателното падане на комунизма в края на 80-те.

Носителят на почетен "Оскар" Вайда, вече 87-годишен, е изградил новия си филм около интервю, което Валенса дава на прочутата италианска журналистка Ориана Фалачи. Това позволява на режисьора да прескача с лекота между миналото и настоящето, знаковите събития от епохата и личния живот на Лех и съпругата му Данута (Агнешка Гроховска). Архивни кадри от стачките, опашките пред магазините, протестите, военното положение, Кръглата маса и аудиенцията на Валенса при папа Йоан Павел II ни връщат в онези години. Същевременно имаме възможност да надникнем и в панелния апартамент, където живее това работническо семейство...

"Валенса: Човек на надеждата", който е полското предложение за "Оскар 2014", имаше премиера на кинофестивала във Венеция, а сега е включен в програмата на Киномания 2013. Прожекции: 19 ноември, кино "Люмиер", 18,30 ч.; 22 ноември, Дом на киното, 18,30 ч.; 26 ноември, кино "Одеон", 20,30 ч.; 29 ноември, "Евро синема", 19 ч.