След Железния човек и Тор, който също се завръща в кината, ред е на първия Отмъстител да се изправи срещу нов враг - някогашният му пръв приятел и дясна ръка Бъки Барнс (Себастиан Стан), превърнат в наемен убиец с промит мозък, т.нар. Зимен войник

Третият филм на Крис Еванс в ролята на най-стария участник от екипа на Отмъстителите излиза в началото на април 2014. Докато сюжетът на "Железният човек-3" обаче беше само бегло свързан със събитията от "Отмъстителите“ (2012), "Завръщането на първия Отмъстител", с оригинално заглавие Captain America: The Winter Soldier, проследява какво се случва с Капитан Америка след премеждията на групата супергерои в Ню Йорк.

Събуден за мисията от 70-годишна ледена консервация, той няма минало, което да продължи, и се опитва да се приспособи към съвременния свят. Когато негов колега от ЩИТ бива нападнат, Стив Роджърс / Капитан Америка се забърква в плетеница от интриги, която излага на риск целия свят. Той се съюзява с Черната вдовица / Наташа Романоф (Скарлет Йохансон) и се опитва да изобличи разрастващия се заговор, като в същото време постоянно трябва да се отбранява от професионални убийци, изпратени да му запушат устата.

Най-голямата звезда във филма, режисиран от братята Антъни и Джо Русо ("Аз, ти и Дюпри"), е ветеранът Робърт Редфорд в ролята на високопоставена фигура от ЩИТ, а Самюъл Джаксън и Коби Смълдърс се завръщат като директора Ник Фюри и агентката Мария Хил. След Орловото око (Джеръми Ренър) от "Отмъстителите", тук в редиците на организацията се появява Сокола (Антъни Маки), който може да лети и общува телепатично с птиците. Емили ван Камп от сериала "Отмъщението" е Шарън Картър / Агент 13.

Припомни си и трейлъра на първия "Капитан Америка" от 2011 г.