В края на 70-те двамата американски режисьори подпомагат Акира Куросава, чиито филми са повлияли на творчеството им, за финансирането на неговия епос "Кагемуша: Сянката на воина"

Историческата военна драма от 1980 г. откриваме в програмата на Би Ти Ви за 3-4 август, събота срещу неделя, в 3 ч. сутринта. Филмът има в актива си "Златна палма" от Кан, британски и италиански награди за режисура, френската "Сезар" и номинация "Оскар" за чуждоезичен филм.

Действието се развива в Япония по време на гражданската война през XVI век. Влиятелният местен владетел Шинген (Тацуя Накадаи) е смъртно ранен, докато атакува една крепост във войната за надмощие между отделните кланове. Преди да умре, неговото последно желание е династията му да оцелее.

За да поддържат духа на войската, приближените му използват неговия дубльор, т.нар. "кагемуша" (отново Тацуя Накадаи) - крадец, който изпълнява ролята в продължение на три години, като подобрява морала на своите поданици и дори печели битки. След като обаче двойникът бива разкрит, кланът Такеда претърпява поражение на бойното поле...

Финалното сражение е заснето с участието на 5000 статисти, а повече за работата си с големия японски режисьор разказват (в две части) самите Джордж Лукас и Франсис Форд Копола, които по онова време вече са звезди с "Кръстникът" и "Междузвездни войни".