"Аз съм Ти", който взе най-много награди "Златна роза 2012" - пет, ще се състезава с филми от четири континента, преди да излезе по кината наесен

Кинофестивалът в Шанхай (15-23 юни 2013), който се организира за 16-и път, се смята за най-значимия филмов форум в Азия и един от най-големите пазари на кино в света. В конкурса са допуснати 15 творби, избрани измежду 2000 заглавия от над 100 държави. Председател на международното жури е британският режисьор и носител на "Оскар" Том Хупър ("Речта на краля", "Клетниците"), а в състава са емблематични фигури като чехът Иржи Менцел, френският кинокритик Мишел Симон, немският филмов режисьор Крис Краус, китайският му колега Нинг Хау и актрисата Юу Нан.

Миналата есен във Варна филмът получи отличия за главна женска роля (поделено между Жанет Спасова и Ирмена Чичикова), за режисурата на Петър Попзлатев, на филмовата критика и специалната награда на журито. Сред актьорите са още Ованес Торосян, Владимир Карамазов, Деян Донков, Михаил Билалов, Захари Бахаров. Пенко Господинов, Владимир Пенев.

"Аз съм Ти" е създаден по две книги - "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова, - по сценарий на Владимир Ганев, Стефан Коспартов и Мирела Иванова. Номиниран е в девет категории за наградите на българската филмова академия. Церемонията по награждаването е на 31 май в Дома на киното.

Преди националната премиера на филма, планирана за октомври, и във връзка с престижната селекция в Шанхай в Дома на киното е насрочена извънредна прожекция на 29 май от 18,45 ч.