През този период на годината в магазините няма много пресни сезонни плодове и зеленчуци освен тези от парниковите градини или тези, които са внесени от тропическите райони

От друга страна, зимата е сезонът на настинките и грипа, т.е. период, когато витамините са ни необходими повече от всякога и особено витамин С.

Затова мнозина посягат за всякакви добавки - на прах, за дъвчене, хапчета или разтворими таблети, които съдържат аксорбинова киселина. Но въпреки че тези препарати се продават без рецепта, е важно да се знае истинската им мярка, защото прекалено високата доза витамин С може да доведе повече вреда, отколкото полза, информира Zajenata.bg.

Диетолозите са единодушни, че по време на силни усилия, стрес или вирус трябва да се засили приемът на аксорбинова киселина, но и че в никакъв случай не трябва да се преувеличава. 

Над 2000-25000 милиграма на ден от този витамин е дозата, която е токсична за нашето здраве

Въпреки че витамин С може да се разтваря във водата, се отделя заедно с урината, главоломните дози не са в състояние дългосрочно да метаболизират. 

Колко от вас смятат, че портокаловият фреш е част от здравословната и балансирана закуска? Колко от вас смятат, че именно портокаловият сок е най-добрият източник на витамин C? Ако отговорихте с "да" и на двата въпроса, значи сте подведени от много умни търговци и бизнесмени.

Хората буквално са "обстрелвани" с идеята, че витамин C е изключително полезна добавка, която дори предпазва от настинки. Когато все пак човек се разболее, задължително му се предписва от този витамин. Така постепенно фрешът от портокал се превърна в идеалното начало на деня, тъй като портокалът съдържа витамин C. Къде обаче е истината?

Проучване, изследвало влиянието на витамина върху честотата, продължителността и тежестта на настинки, показва, че всъщност той няма много общо с по-бързото оздравяване или предпазването от грип. 

Приемът на витамин C е най-ефективен при хора, които не получават достатъчно хранителни вещества чрез своя хранителен режим

Всъщност правилната диета осигурява достатъчно количество витамин C. Не е задължително обаче да консумирате фреш от портокал, тъй като някои зеленчуци всъщност съдържат повече от полезната съставка. 

В една чаша портокалов сок се съдържат около 50-75 милиграма витамин C. За сравнение във фреша от броколи има 100 милиграма, в този от червени чушки – 190 милиграма, допълва Тialoto.bg.

Разбира се, фрешът от портокал е здравословен, по простата причина, че е направен от натурални съставки. Въпреки това трябва да намалите консумацията му, ако искате да отслабнете. 

Всъщност по време на диета е добре да се ограничат плодовите фрешове, за сметка на зеленчуковите

Голямо количество плодов сок е равно на по-висок прием на въглехидрати. Много хора отслабват, когато трайно намалят приема на въглехидрати, което може да стане само чрез подбиране на правилната диета. 

Твърдите въглехидрати, които се съдържат в плодовете, се усвояват по-трудно от течните (например в бирата). Също така въглехидратите помагат за по-бързото натрупване на мазнини. По-добре консумирайте плодове в тяхната естествена форма, вместо на фреш, тъй като по този начин в тях остават повече хранителни вещества и витамини.

Другата негативна страна на фрешовете от плодове е съдържанието им на фруктоза (захар). Според изследване, публикувано в сп. "Тайм", голямо количество фруктоза може да увреди черния дроб и да формира мастни натрупвания. 

Така че, ако искате да отслабнете, ограничете приема на плодови фрешове. Въпреки, че те съдържат полезни съставки, по-добре консумирайте плодовете в тяхната естествена форма.

Виж още: Малко известни факти за витамин D