Температурите ще достигнат до 38 градуса

Тежки горещини и температури до 38 градуса ни очакват днес. От Националния инсититут по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН са обявили жълт код за горещини в 23 области на страната.

Най-топло ще бъде във Видин, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик, Сандански. Не толкова горещо ще бъде в областите Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас, където кодът за високи температури е зелен. В останалите области се очаква максималните градуси да достигнат между 35 и 38.

Очаква се слаб вятър от югоизток. Синоптиците препоръчват хората да не се излагат продължително на слънце, особено в най-горещите часове на деня - между 12,00 и 16,00.

В планините ще е слънчево, след обяд на места с незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. По Черноморието времето е приятно и слънчево с максимални температури между 27 и 30 градуса, а вълнението на морето е 1-2 бала. Между 23-25 градуса е температурата на морската вода.

Виж още: Още съвети за справяне с жегите

Безплатна минерална вода раздават от Столичната община днес заради топлото време. Пунктовете работят от 12 ч. пред езерото "Ариана" в Борисовата градина и на площад "Света Неделя".

До края на седмицата вода ще се раздава и пред Женския пазар - на ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Стефан Стамболов".

Източник: НИМХ