Класация за ефективност на здравеопазването в различните държави по света, нарежда страната ни на 46-о място сред общо 55 държави

Българската здравна система продължава да бъде сред най-неефективните в света. Това става ясно от класация на "Блумбърг" оценяваща ефективност на здравеопазването в различните държави по света. 

Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт. В нея са включени 55 държави, чието население е над 5 млн. души, продължителност на живот - над 75 години, а БВП на глава от населението се равнява на над 5000 долара годишно.

Според методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест - сумата, която се отделя на глава от население.

България е поставена на 46-о място заедно с Либия, като за нас това е спад с три места спрямо предишната класация, която е от 2009 г. Според данните в България годишно на глава от населението се заделят по 662 долара за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години.

Виж още: Здравеопазването - най-важният национален приоритет за българите

Преди България са Казахстан, Еквадор, Венецуела, Дания, Тайланд, Алжир и др. В самото дъно на класацията пък са Беларус, Сърбия, САЩ, Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия.

За съставянето на класацията са използвани данни на Световната здравна организация, Световната банка и др. Взети са предвид всички дейности по превенция, терапевтични медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене, спешна медицинска помощ.

Оказва се, че размерът на отделяните средства за здравеопазване не са решаващи за неговата ефективност. Добър пример е САЩ, където се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е по-ниска в сравнение с България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване.

Голямото увеличение на средствата за здравеопазване също не е от решаващо значение за челните места в класацията. В Швеция например средната продължителност на живота е 82 години, на човек се отделят 6800 долара за здравеопазване и 12% от БВП отиват за здраве. Разходите за здравеопазване от 2009 г. до 2014 г. са се увеличили с над 50%, поради което тя е слязла с 13 позиции до 27-о място. С други думи, ефективността на здравеопазването в страната е отчетено като по-ниско. Разходите за здравеопазване в Саудитска Арабия пък са се увеличили с 80%, а тя е слязла с повече от 10 места в класацията - от 18-о на 30-о.

Виж още: Лекари отказват помощ на бездомник, умиращ на улицата

На първо място в класацията е Хонконг, който запазва позицията си от 2009 г. Следват го Сингапур, Испания, която се е качила с 5 позиции от 2009 г. насам, Южна Корея, която пък се е качила с 3 позиции, и Япония.

В челната десетка влизат още Италия, Израел, Чили, Обединените арабски емирства и Австралия.

Сред държавите, постигнали най-голям напредък от 2009 г. до 2014 г. са Аржентина и Иран (качили се с 22 места в класацията). Най-голям спад в нивото на здравеопазването пък има в Либия (с 34 места по-надолу в класацията), Еквадор (с 27 места по-надолу в класацията) и Саудитска Арабия (с 21 места по-ниско в класацията в сравнение с 2009 г.), като все пак трябва да се отбележи, че редица държави в тазгодишната класация не са били включени в класацията от 2009 г.

Източник: "Блумбърг"