Ако си поспите добре през почивните дни, рискът от диабет намалява значително

Добрият сън помага за много неща и едно от тях очевидно е превенцията от диабет. 

Според ново изследване за връзката между диабета и съня, две поредни нощи пълноценен и продължителен сън, какъвто бихме могли да си позволим само в почивните ни дни, намаляват значително риска от отключване на диабет от втори тип. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Diabetes Care.

Изводът е част от медицински експеримент, в който участвали напълно здрави млади доброволци. В първата фаза от изследването те трябвало да спят по 8,5 часа четири нощи поред. 

Виж още: Здравият сън - ключ за добрата памет​

Във втората обаче били лишени от дълъг сън: отново четири нощи поред спали само по 4,5 часа. След това им било разрешено да наваксат пропуснатото като две нощи поред спали по 10 часа. 

В края на всяка фаза изследователите замервали чувствителността на доброволците към инсулин – един от показателите за риск от развитие на диабета.

Виж още: Кога да си лягаме и кои са ключовете на добрия сън

Така установили, че след четирите нощи с недостатъчен сън, рискът от развитие на диабет у всички участници скочил с 16%. Но след двете последвали нощи с продължителен сън, нивата на чувствителност към инсулин се нормализирали напълно. 

Авторите на изследването уверяват: дългият сън през почивните дни е полезен за здравето и намалява риска от диабет втори тип.

Източник: "Мениджър"