Децата научават много повече, когато са се наспали

Дългият здрав сън, подобен на бебешкия, действа положително върху паметта ни. Според учените от университетат в Шефилд спокойният и непробуден престой в царството на Морфей е ключът към ученето и запомнянето в ранните етапи на живота, смятат учените, пише Би Би Си.

 Тяхно проучване установява, че бебета не са в състояние да си спомнят нови задачи, ако преди това не са подремнали за по-дълго.

Да "спиш като бебе" помага

Те са изследвали 216 бебета до 12-месечна възраст. Получените резултатите показват, че най-доброто време за усвояване на нова информация е преди сън. Затова екипът от Университета в Шефилд препоръчва четенето преди лягане.

Виж още: Техниката пречи на децата да спят

По време на проучването 12-месечните бебета са се опитвали да научат три нови задачи, включващи игри с кукли. Половината от тях подремнали за около четири часа след наученото, а останалите или не спали въобще или са затворили очи за по-малко от 30 минути.

На следващия ден те били насърчавани да повторят наученото. Резултатите показали, че да "спиш като бебе" е всъщност жизненоважно за ученето. Децата, спали по-дълго, успели да повторят средно по задача и половина. Тези, които не спали въобще, не се справили с нито една.

Сънят в ранна възраст е много по-важен

Според специалистите в ранна детска възраст сънят е може би много, отколкото на по-късна възраст. До навършване на една година твърде голяма част от времето отива в сън. Въпреки това е трудно е да се изчисли колко точно влияе сънят през първата година, тъй за него се знае поразително малко, казват изследователите в Шефилд и Рурския университет в Германия.

Виж още: Учени определиха идеалното време за сън

Проучване от миналата година разкри механизмите на паметта по време на сън и показа как се формират новите връзки между мозъчните клетки при дрямка. Ученият от Университета в Съри проф. Дерк-Ян Дайк, който се занимава с изследване на съня, казва, че бебетата "определено трябва да спят достатъчно", за да подобрят научаването на нови неща.

Според него обаче може би не е много разумно това да се случва точно преди лягане. Данните сочат, че ако на децата им се е спяло, докато са учели, не са запомнили кой знае колко много.