Ново мащабно изследване върху ефекта от прекомерното затлъстяване показа, че то съкращава живота повече от пушенето.

За човек с нормален ръст прекомерно се смята затлъстяване с 45 килограма над нормата. Такива хора умират средно 6,5 до 13,7 години преди връстниците си с нормално тегло

За анализа си специалисти от американския Национален раков институт са използвали данни от 20 изследвания в САЩ, Швеция и Австралия. Те са обхванали общо 9564 души с крайно затлъстяване и 304 011 с нормално тегло. 

Резултатите показват, че общият риск от смърт по всяко време се увеличава непрекъснато с повишаването на индекса на телесната маса, главно заради сърдечносъдови заболявания, рак и диабет. 

В момента наднорменото тегло е причина за 14% от смъртните случаи при мъжете, свързани с рак, и за 20% от тези при жените, а пушенето е свързано с 30% от смъртните случаи и при двата пола. 

Виж още: Преяждате ли?

"Тъй като пушенето намалява, а затлъстяването расте, не след дълго дебелината ще стане раков убиец № 1", каза д-р Уолтър Уилет от Харвардския университет. 

Изследванията дават все повече доказателства за връзката на затлъстяването с различни ракови заболявания, включително на гърдата, на дебелото черво, черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур

Алкохолът също става причина за някои видове ракови заболявания. 

"През 80-те години на миналия век изследванията бяха фокусирани върху мазнините в храната като възможна причина за рак. Но тези хипотези не получиха потвърждение. По-късно се обърнахме към хранене, богато на плодове и зеленчуци, като начин за предпазване от рак - каза Уилет. - Но отново не намерихме категорични доказателства. Сега вниманието е насочено към затлъстяването, защото все повече се увеличават доказателствата в тази насока. Това обаче не означава, че трябва да спрем да ядем плодовете и зеленчуците: те предпазват от сърдечни заболявания", допълва каза д-р Уолтър Уилет. 

Виж още: Няколко елементарни начина да направим живота си по-малко вреден