Специалистът по самоусъвършенстване Анди Макнаб и професорът по психология от Оксфорд Кевин Дътън изясняват как действията на психопатите им помагат в работата, живота и любовта.

Да действаш като психопат, помага в работата, живота и любовта. Звучи налудничаво, но именно това се твърди в "Наръчника на добрия психопат за успех" - отчасти научен труд, отчасти книга за самоусъвършенстване от специалиста по самоусъвършенстване Анди Макнаб и професора по психология от Оксфорд Кевин Дътън.

"Исках да опровергая мита, че всички психопати са лоши - казва Дътън, който и преди е изследвал темата, пред британския "Дейли телеграф". - Правил съм изследването с хора от специалните части, хирурзи, мениджъри и адвокати. Почти всички имат психопатични отличителни черти, но те ги използват, за да станат по-добри в това, което правят."

Виж повече: Всеки пети българин страда от страхова невроза

По време на изследването Дътън попаднал на изключително успешния автор на наръчници за самоусъвършенстване Макнаб, който в книгите си излагал точно такива психопатични черти, нужни на човек, за да просперира, включително безмилостност, липса на страх, импулсивност, намалена емпатия, развито самочувствие и никакво съжаление.

"Няма едно специфично нещо, което прави психопата. Вие искате да си мислите за тези черти като за дисплеи на пулт за миксиране, които могат да се увеличават или намаляват в зависимост от различните ситуации - ако са на максимум, значи те диагностицират като психопат", заявява Дътън.

"Да си психопат не е черно и бяло, по-скоро е спектър, като височината и теглото. Както казва един дисфункционален психопат, осъден за няколко убийства: "Не че ние сме зли, просто сме взели твърде много от доброто."", казва професорът по психология.

Виж още: Мадс Микелсен и всичко за Ханибал Лектър

В бизнеса психопатичните черти помагатМакнаб изтъква, че целеустремения фокус на психопатите помага. "Ако съм в ситуация със заложници, предпочитам през вратата да влезе психопат.Така знам, че той е изцяло фокусиран върху работата."

Способността на психопатите да блокират емпатията си им позволява да гледат обективно на нещата, което ги прави особено успешни в напрегнати ситуации.

Липсата на страх също помага. Най-малко в книгите за самоусъвършенстване един от основните въпроси е: "Какво бихте направили, ако не ви беше страх?". Същото може да се каже и за липсата на емпатия. Като пример авторите на книгата дават героят от "Уолстрийт" Гордън Геко. Той просперира, като мачка другите. Въпреки това те не съветват да му се подражава, защото хора като Геко ще пострадат само веднъж, но това ще бъде краят за тях. "Това е разликата между добрия и лошия психопат. Добрият знае кога да отпусне тези си черти и кога да ги прибере в себе си", заявява Макнаб.

Виж повече: Научи се да казваш "НЕ"

Някои психопатични черти също могат да ни помогнат и в личния живот. Липсата на страх е особено важна. Един дисфункционален психопат, с когото Дътън работил преди време, споделил, че с приятелите му имали специална игра, когато излизат вечер по баровете. За разлика от обичайното за мъжете "Кой ще събере повече телефонни номера", те се състезавали кой ще бъде отрязан най-много пъти.

"Веднъж когато свикнеш с това, че от отказите всъщност не боли, осъзнаваш, че тези неща всъщност нямат значение. Тогава и самоувереността ти се повишава, започваш да пробваш на повече места, започваш да действаш по-безгрижно и следователно шансовете ти се повишават", заявява Дътън.

Друга положителна черта по отношение на връзките според авторите е безпощадността. Според Макнаб, който има зад гърба си пет брака, последният от които продължава вече 14 години, проблемът на много хора е, че не прекратяват взаимоотношения, когато осъзнаят, че ще са по-добре сами. Според него е важно да знаеш кога да приключиш нещата.

Въпреки всички тези съвети, двамата автори съветват да се внимава с баланса, защото разликата между "добрия" и "лошия" психопат е много тънка.

Провери дали ти си психопат.

Източник: "Дейли телеграф"