Моделиерът си отиде на 82-годишна възраст, месец след като уши булчинската рокля на Амал Клуни

Дизайнерът, който обличаше звездите за червения килим и осигуряваше вечерни рокли, достойни за първите дами, е роден във високопоставено семейство с шест сестри в Доминиканската република през 1932 г.

Започва да рисува и влиза в училище по изкуствата, а на 18, когато майка му умира, заминава да продължи образованието си в Испания. Рисува не само абстрактни картини, но и модни скици, а една от тях попада у съпругата на американския посланик. Тя му поръчва рокля за дъщеря си, дебютантка във висшето общество - с която девойката позира за корицата на сп. "Лайф".

Така Оскар постъпва на работа при Кристобал Баленсиага, когото смята за свой ментор. Следващото му работно място е в Париж, в "Ланвен". Започва да търси ангажименти в модни къщи, където може да утвърди името си бързо, без опасност да бъде засенчен от друг велик дизайнер.

Една от последните рокли на Оскар де ла Рента, която видяхме по червения килим - на Сара Гадон, под ръка с колегата си Люк Евънс за премиерата на "Дракула неразказан" в Лондон,

Жени се за главната редакторка на френския "Вог", по-възрастна от него с 12 години, и заминават за САЩ, където е нает от собственичката на козметична империя Елизабет Арден. През 1974-та семейство Де ла Рента получават първата си покана за прием в Белия дом.

В средата на 60-те е на мнение, че се печели от конфекцията, но по ирония се утвърждава с висша мода, като през 1993-2002 г., цяло десетилетие, прави кутюрните колекции на друга известна френска марка, "Балмен".

Собствената му модна къща се е специализирала в булчинското облекло, но името му стои също на парфюми, мебели и аксесоари за дома.

Политическите съпруги, които облича за приеми и други официални прояви, са му благодарни, че им дава възможност да се откроят сред тълпата независимо от възрастта или фигурата им. Сред първите дами, носили негови тоалети, са Хилари Клинтън и Лора Буш, които избират именно неговата марка за встъпването на мъжете си във втори мандат, през 1997 и 2005 г.

За сватбата на едната от близначките Буш - Джена, той облича както булката, така и майка й. С негова рокля Хилари прави дебюта на първа дама върху корицата на "Вог".

Работи не само за елита - през 1980 г. прави редизайн на бойскаутската униформа. Половинката му Франсоаз обаче умира от рак на гърдата през 1983-та. Година по-късно той осиновява сираче от приют в родината си, а в края на десетилетието сключва втори брак с Анет Рийд, богата вдовица с три деца.

Миналата година фондацията на Бил Клинтън организира изложбата "Оскар де ла Рента: Американска икона" (Oscar de la Renta: American Icon), която проследяваше половинвековната му кариера в САЩ заедно с 30 от най-емблематичните негови творения.

"Оскар ще ми липсва заради увереността, която ми даваше. Беше невероятно талантлив и имаше усет как жената да изглежда най-добре, какъв силует е най-подходящ за съответната фигура, кои цветове биха били най-впечатляващи", казва днес за него съпругата на  Буш-младши.

Виж още: Клуни показа и булчинската рокля на Амал

Оскар де ла Рента беше убеден, че клиентът винаги има право, припомня "Уошингтън поуст" и цитира казаното от него: "За зла участ успехът не е това, което харесват модните редактори, а нещо, което идва с желанието на анонимната жена от улицата да го облече."

Ема Уотсън изглежда абсолютно царствено в черна бална рокля "Оскар де ла Рента" с гол гръб и шлейф на премиерата на "Ной" през март