Социалните медии могат да направят една връзка много по-сложна. Вземете например "Фейсбук" и "Скайп", който е собственост на "Майкрософт"

През 2011 г. двете компании бяха една от най-щастливите двойки, разказвайки на всички как работят заедно, за да превърнат видео разговорите във Messenger на "Фейсбук" в реалност. 

По това време Марк Закърбърг каза, че той и тогавашният главен изпълнителен директор на "Майкрософт" Стив Балмър "наистина гледат в една посока." 

Сега, с пускането на видео разговорите в Messenger на "Фейсбук" за iPhone и Android, вече няма никакво съмнение, че "Фейсбук" и "Скайп" са скъсали, 

а "Скайп" изглежда зарязаният в тази връзка

Засега няма официално изявление, но от "Бизнес индайдър" започват да подозират още през 2013 г., че "Фейсбук" и "Скайп" вече не са толкова близки, след като "Фейсбук" представи опция за видео разговори, която се базираше на тяхна технология. 

Истинският разрив обаче изглежда е настъпил преди няколко месеца, когато "Фейсбук" тихомълком спря да използва "Скайп" за видео разговори от десктоп версията си, 

заменяйки технологията на "Скайп" със собствена технология

Отказът от "Скайп" представлява вторият сериозен пример за това, че "Фейсбук" къса връзките си с "Майкрософт". 

През декември "Фйесбук" безцеремонно спря използването на търсачката на "Майкрософт" - Bing. 

"Майкрософт" и "Фейсбук" имат дълга история заедно

През 2007 г. "Майкрософт" инвестира 240 млн. долара в обещаващата тогава нова социална мрежа. Сега "Фейсбук", сама по себе си, е технологичен гигант и вече няма нужда да разчита на другите за технологии като търсачки и видео разговори. 

Разработването на собствени технологии също така осигурява на "Фейсбук" по-голям контрол. Засега от "Майкрософт" отказват да коментират края на сделката си с "Фейсбук" за "Скайп".

Източник: Profit.bg