Кехлибарената течност има редица ползи за здравето, които са научно доказани.

Ето кои са те:

Предпазва сърцето

Обикновено виното получава цялата слава на напитка, която намалява риска от сърдечносъдови заболявания, но италиански изследователи са установили, че умерените пиячи на бира имат 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не консумират бира. За максимална защита се препоръчва потребление на една халба (500 мл.) дневно.

Мислите като гений

Бира или две няма да ви направят по-разумни, но могат да повишат вашата креативност. Опит с 40 мъже, който гледали филм и едновременно попълвали кръстословици, установил, че тези, които пили бира и имали алкохолно съдържание в кръвта 0,075 промила, намирали отговорите с няколко секунди по-бързо от трезвениците.

Предотвратява диабет тип 2

Холандски изследователи анализирали 38 000 мъже и установили, че тези, които пиели умерено бира в продължение на 4 години, били по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с диабет тип 2. Умерената консумация на бира е ключовата дума тук.

Помага на бъбреците

Изследователи във Финландия са установили, че всяка бутилка бира на човек дневно понижава риска от развитие на камъни в бъбреците с 40%. Освен, че отивате по-често до тоалетната, хмелът в питието забавя освобождаването на калций от костите, който може да формира камъни.

Бързо възстановяване

Испански учени помолили студенти да тренират, докато повишат телесната си температура до 40 градуса, и ги рехидратирали с бира или с вода. Оказало се, че тези, който пили халба бира били по-добре хидратирани, отколкото тези, който пили вода.

Виж още: Най-добрите дестинации за бирен туризъм

Предпазва зрението

Канадски изследователи са открили, че една бира дневно увеличава антиоксидантната активност, която може да спре образуването на катаракта на очите. Внимание! Учените открили противоположния ефект при участниците, които са имали три или повече питиета на ден.

Понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да бъде отговорно за редица здравословни проблеми. Проучване в Харвард установило, че умерените пиячи на бира имат по-малък риск от развитие на високо кръвно налягане, в сравнение с тези, които пият вино или коктейли.

Виж още: Честит международен ден на бирата!

Сили при инфекции

Учени от Университета в Орегон ваксинирали маймуни срещу едра шарка и след това им дали да пият умерено алкохол или вода със захар. "Бираджиите" имали по-добър имунен отговор.

Предпазва от фрактури

Няколко бири на ден действително биха могли да подсилят вашите кости, според проучване в Университета Тафт. Хора, които редовно пиели 1-2 бири са получили до 4,5% по-голяма костна плътност в сравнение с непиячите. Внимание! Приемът на повече от две бири е било свързано с до 5,2% по-ниска плътност, според същото проучване!

Наздраве!

Виж още: Няколко интересни факти за бирата