Защитата действа на системата на заглушителите на мобилни телефони

Последната мода, която върви сред собствениците на луксозни имоти, е вграждането на антидрон апарати.

След серията материали по телевизията, в които се показваха имотите на различни кметове, както и на банкера Цветан Василев, множество бизнесмени вече се сдобиват с устройство за блокиране на дронове.

Виж още: Дроновете са навсякъде. Ами сега?

В специализираните сайтове за шпионска техника вече фигурират и заглушители на сигнала на безпилотните самолетчета, които в последно време служат за заснемане на скритите зад дебели зидове луксозни имения на политици. Цената на подобни джаджи започва от 1000 лв.

Защитата от дронове

Новите устройства действат на принципа на обикновените заглушители за мобилни телефони и радиостанции, които отдавна се предлагат в интернет. Машината се включва на радиочестотата, на която работи дронът, и прекъсва връзката между летателния апарат и дистанционното. Така дронът става безпомощен и пада на земята, пише в. "Преса".

Заглушителят създава невидим щит около имота, в който е поставен, като в зависимост от силата диапазонът на обхвата варира от 40-50 метра до 2 километра. Цената на устройствата започва от 300 лева и може да достигне няколко хиляди лева. Най-търсените заглушители струват 1000 лева. Те имат периметър на действие между 300 и 400 метра.

Търговци на анти-дрон и анти-анти-дрон защити

Един от първите изобретатели на антидронове е търновецът инж. Йордан Йорданов. Освен че прави защита срещу дроновете, той предоставя и устройсва, които блокират подобни защити. Първите десетина клиенти на инж. Йорданов са бизнесмени със скъпи недвижими имоти предимно в Арбанаси. По негови думи засега няма проявен интерес към антидроновете от местни кметове и депутати.

Виж още: Кой е човекът с най-голяма заплата на света и колко взима

Преди него подобни защити са създали от Института по информационни технологии на Русия. Тяхната система AntiDron предоставя защита на периметър от незащитен достъп до него на безпилотни летателни апарати. Подобни устройства има и в страните от ЕС, като цената им там тръгва от 500 евро нагоре.

Източник: в. "Преса"