Един професор се опитва да преподаде по нестандартен начин един от важните уроци в живота

Един от най-важните уроци, които можем да усвоим в живота е, че ресурсите са ограничено нещо и в повечето случаи не стигат за всички. И съответно трябва много премерено да ги използваме.

Подобен урок се опитва да предаде на студентите си Дилан Селтърман, преподавател в Университета на Мериленд.

Той всяка година задава малка задачка-закачка на посещаващите неговия курс, с която обаче тази година е предизвикал голямото им възмущение. Като преподавател Селтърман предлага на студентите от един от своите класове възможността да получат допълнителни точки на края на онлайн изпит по социална психология. Но с уловка.

Виж още: Задача за богато въображение

Допълнителният въпрос гласи:

"Изберете дали искате 2 или 6 точки, които да получите като бонус към крайната ви оценка. Има обаче една уловка - ако 10% от студентите от този клас изберат 6-те точки, тогава никой няма да получи никакви бонус точки."

Изборът на всеки един студент остава анонимен за колегите му, като единствено професорът вижда кой как е отговорил.

Един от студентите на Селтърман публикува снимка на задачата в "Туитър", в която се възмущава на задачата. Веднага следва вълна от коментари и задачата става новина.

Важността на тази задача

Селтърман задава такъв тип въпрос-дилема на студентите си всяка година. Той тества дали индивидите ще следват своя собствен интерес за сметка на интереса на групата, като така разрушат някакъв общностен ресурс, обяснява той пред Ей Би Си.

Досега само един от класовете му е преминал този тест като е показал достатъчно безкористност, разказва ученият.

"В действителността, ако твърде много хора използват прекалено някакъв общ ресурс, тогава всички в групата страдат, не само егостите. Това искам студентите ми да научат от тази задача. Техните действия засягат и останалите и обратното", казва преподавателят.

Виж още : 7 логически задачи, които само умен човек може да реши

А в това видео Селтерман говори за мечтите и за това, което можем да научим от тях:

Източник: "Клуб Z"