Актьорът Джеймс Франко се изказа в защита на американската верига за бързо хранене и напомни социалната й роля, с което предизвика нова полемика

Обикновено когато стане дума за бързо хранене, се водят дискусии за качеството на храната и нейната калоричност. Холивудската звезда Джеймс Франко ("Оз, великият и могъщият", "Интервюто") обаче пренесе разговора в социалната сфера.

След като "Макдоналдс" оповестиха спад в продажбите за изминалата финансова година, актьорът написа в тяхна защита коментар във в. "Уошингтън поуст".

В самото начало на кариерата си той работел като оператор на гишето за обслужване на автомобили в един от лосанджелиските ресторанти на американската верига за бързо хранене, което го спасило от фалит. Сега той изразява надежди, че планираните икономии няма да доведат до съкращаване на работни места.

"Знам само, че когато имах нужда от "Макдоналдс", "Макдоналдс" беше на мое разположение... когато никой друг не беше. През 1996 г. се преместих в Лос Анджелис от Пало Алто, 18-годишен... Нямах кола, имах много скромен трудов стаж, а всички вакантни места за сервитьори бяха заети от по-опитни актьори/сервитьори...

Отидох до най-близкия "Мики Д." и ме наеха още същия ден. Дадоха ми късната смяна на гишето за автомобили. Носех виолетов визьор и виолетова ризка и приемах поръчките. Скоро започнах да имитирам чужди акценти с клиентите, за да репетирам за сцените си в клака по актьорско майсторство...

Видео: Всичко, което искате да знаете за пържените картофки в "Макдоналдс"

Преди да заработя там, бях вегетарианец в продължение на една година. Но когато отидох в "Макдоналдс" и започнах да се издържам сам, започнах да ям хамбургерите, които трябваше да се изхвърлят, след като бяха престояли повече от седем минути под нагревателните лампи.

В "Макдоналдс" ме третираха относително добре. Ако не друго, поне не ми даваха много зор. Когато бях гладен за работа, те нахраниха тази нужда. Все още обичам семплата комбинация от хамбургер и пържени картофки със сол."

Джеймс Франко с гола глава и мустаци на премиерата на режисьорския си филм "Врява и безумство", по едноименния роман от Уилям Фокнър, на кинофестивала във Венеция, септември 2014. Снимка: la Biennale di Venezia / ASAC

Франко се пита дали причината за спада е в конкуренцията, новия асортимент или стремежа към по-здравословно хранене. По-редовните клиенти обаче негодуват заради ръста в цените, а самите служители се бунтуваха с искания за вдигане на надницата и подобряване условията на труд.

Според опонентите на актьора 40% от работещите в ресторантите за бързо хранене всъщност са над 25-годишни, а повече от 1/4 имат и поне едно дете. Половината са клиенти на социалните служби и получават различни видове помощи, тъй като с 8,90 долара на час, колкото печелят средно, повечето не успяват да си плащат сметките.

В родината си "Макдоналдс" остават верига номер 1 през 2014 г. с 35,45 млн. долара, изпреварвайки с близо три пъти по-големи приходи следващите в класацията "Старбъкс" и "Събуей", който регистрира най-голям процентен спад в продажбите.

Източник: в. Уошингтън поуст