Според традиционната китайска медицина състоянието на косата е тясно свързано с работата на някои вътрешни органи

Всеки мечтае за красива и гъста коса. Но подхранващите маски и добрата хигиена не са достатъчни за постигането на желания ефект. Западните медици твърдят, че по състоянието на косата може да се съди за физическото и психическо здраве на човека.

Китайските лекари също са съгласни с това твърдение, но обясняват по малко по-различен начин причините за нездравия вид на косата, разказва Българската редакция на Радио Китай. Според традиционната китайска медицина състоянието на косата е тясно свързано с енергията на бъбреците и работата на черния дроб.

Китайците казват, че здравата коса е отражение на отличното функциониране на бъбреците и наличието на достатъчно кръв в организма. Ако бъбреците работят нормално и достатъчно добре акумулират жизнена енергия,

косата е здрава, не цъфти и не пада

От кръвообращението в черния дроб зависи колко бързо ще расте косата. Ако тя започне да побелява и загуби блясъка си, това означава, че са налице нарушения в работата на този орган и не му достига кръв.

Падането на косата, оредяването й и най-страшното - оплешивяването, са често срещани заболявания в наши дни. Традиционната китайска медицина сочи като една от причините за тях изтощаването на енергията на бъбреците.

Освен това плешивостта има връзка и с работата на стомаха и далака, а също така с емоционалното състояние. Някои хора често са тъжни без причина, изпадат в депресия, нервничат за дребни неща и мислят прекалено много за грижите и проблемите.

Това се отразява пагубно за работата на далака и следователно вреди върху нормалното образуване на кръв и кръвообращението. Ето защо песимистите, невротиците и хората с тревожна психика често страдат от плешивост или косопад.

Според западната медицина пърхотът е вид кожно заболяване,

резултат от гъбична инфекция, при която мъртвите клетки се олющват от скалпа по-бързо от обикновеното. Някои смятат, че появата му е следствие от лоша хигиена, но всъщност учените все още изследват причините, които водят до развитието му.

Обикновено като лечение те препоръчват специални шампоани, но в повечето случаи ефектът от тях не е траен или няма такъв. В китайската медицина появата на белите люспици мъртва кожа е свързана с излишъка на Ин енергия и недостига на Ян в организма.

Това означава, че бъбреците не са в състояние да "удържат огъня, който се качва нагоре". След известно време се нарушава кръвообращението в кожата на главата и тя не получава достатъчно количество хранителни вещеста. И в крайна сметка се появява пърхот.

Как да се грижим правилно за косата?

Западните лекари съветват да си набавим липсващите витамини и минерали, да възстановим хормоналния баланс, да се справим със стреса и нездравословните навици (тютюнопушенето например), да спортуваме редовно, да си осигурим достатъчно почивка и сън.

Препоръките на китайските им колеги не са много по-различни. Ето какви са техните съвети: 

1. Освободете се от напрежението

От незапомнени времена в Китай наричат косата "нишки на раздразнението". Първо, защото заболяванията на косата предизвикват редица тревоги, и второ, защото много от тези проблеми се появяват като резултат от постоянното чувство на недоволство и мрачно настроение.

В китайската традиционна медицина изключително ценно качество е стремежът за постигане на благородство и изграждането на добродетели. В древен Китай за хората било много важно да усъвършенстват своите морални качества.

Затова те се учели да свирят на музикални инструменти, да играят шах, занимавали се с калиграфия и живопис - и гледали на тези занимания като на ефективен начин за постигане на душевно спокойствие и придобиване на висок морал.

Съвременното общество е почти зависимо от постиженията на науката и технологиите и почти не отделя време за подобен род културни упражнения. Това води до чувство на потиснатост и човек не знае как да успокои душата и да се наслади на живота.

За да постигне това, той трябва да се научи да се освобождава от напрежението, да се радва на малките неща и по-често да се усмихва. Това ще подобри здравословното състояние като цяло, ще изгони стреса и, разбира се, няма да има нужда да се безпокои за здравето на косата.

2. Косата също се нуждае от почивка

За да имате здрава коса, трябва да й дадете време да си почине и да "подиша свободно". Не я дръжте дълго време вързана или сплетена. Вечер си лягайте с пусната коса и по възможност избягвайте да я сушите със сешоар.

Пролетта е важен период за целия организъм, защото тогава също като всичко живо в природата, той се събужда за един нов годишен цикъл. В древния трактат по медицина "Хуанди нейдзин" съветват именно през този сезон да „дадем повече свобода" на косата и по-често да я оставяме пусната. Така ще сме в хармония с природните закони и протичащите около нас процеси.

3. Не лягайте с мокра коса

Ако често си лягате с мокра коса, не само ще се появят проблеми с нея, но ще ви заболи глава, зъб и дори е възможно да загубите слуха си. Затова никога не лягайте веднага след като сте измили косата. Въпреки че сешоарите са враг на косата, все пак по-малкото зло би било да я изсушите, преди да се отправите към постелята. 

4. Разресвайте косата

През главата минават различни меридини, по които се намират много акупунктурни точки. Разресването на косата стимулира тези точки, подобрява кръвообращението и косата расте по-бързо.

Най-добре е да използвате дървен гребен (китайците биха ви препоръчали той да е направен от прасковено дърво) или от рог на бивол. Освен това е желателно всеки ден сутрин и вечер да отделяте по 5-10 минути за масаж на главата.

Това ще подобри циркулацията на енергията в меридианите, ще ви предпази от неврастения, главоболие, проблеми със съня, старческо слабоумие, ще подобри концентрацията. Съвременните изследвания доказват, че масажът на главата предпазва от косопад и побеляване и най-важното - забавя стареенето.

Как да масажираме главата?

Разтворете петте пръста на двете ръце и с лек натиск масажирайте главата с върха на пръстите - първо от горе на долу, след това от ляво на дясно и накрая - описвайки кръгове. По принцип 5-10 минути са достатъчни. Масажирайте сутрин и вечер и не забравяйте, че за постигането на резултат най-важно е постоянството.

Източник: Българската редакция на радио Китай