Европейската икономика може да спечели, ако решиш да ползва бежанците като работна сила

Пристигналите през изминалата година бежанци в Европа могат да върнат почти в двоен размер изхарчените за тях пари в рамките на пет години. Това става ясно от едно от първите задълбочени проучвания какво влияние ще окажат мигрантите върху европейската икономика, цитирано от британския в. "Гардиън".

Бежанците ще допринесат за откриване на повече работни места, увеличаване търсенето на услуги и продукти, както и ще запълнят дупките по отношение на работната ръка на Стария континент.

В същото време техните заплати ще подпомогнат пенсионната система и обществените финанси, смята Филип Легрен, бивш икономически съветник на председателя на Европейската комисия.

Виж още: Тероризмът коства 52,9 млрд. долара на световната икономика

Според Легрен малка е вероятността бежанците да повлияят за намаляване на заплатите и увеличаване на безработицата сред местните работници. Той се позовава на изследвания на икономисти.

Легрен е изчислил, че докато приемането на толкова много бежанци ще доведе до увеличаване на държавния дълг с почти 69 млрд. евро между 2015 и 2020 г., по време на същия период бежанците ще допринесат за нарастване на БВП със 126,6 млрд. евро - съотношение почти две към едно.

Виж още: С бежанците дойде и нуждата от нов обществен договор

Ако се инвестира едно евро за приемане на бежанци, в рамките на пет години страните могат да спечелят две евро като икономически ползи, се заключава в изследването "Работата за бежанците: Хуманитарни инвестиции, които водят до печалба на икономически дивиденти" (Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends) на неправителствената организация Фондация "Тент" ("палатка" - от англ. - бел. ред.), която помага на хора без дом.

Легрен се надява докладът да обори мита, че бежанците ще донесат само икономически проблеми на западното общество.

Какви обаче са реалните измерения на бежанската криза в цифри. Видео на Би Би Си дава отговор на този въпрос: 

Източник: "Гардиън"