Ако Европа иска да запази либералната демокрация, трябва да се осланя на законите

Случилото се в Кьолн беше кошмарът, който мнозина имаха още от самото приемане на бежанците - те ще изнасилят жените, сестрите и дъщерите ни. Страхът, който може да пробуди най-силна омраза към "другите".

И все пак, да започна отдалече. В основата на либерализма е идеята за неприкосновеността на личната свобода и достойнство, които обществото трябва да защитава. Те се ограничават само от законите на страната (и законите на доброто възпитание, но отдавна знаем, че доброто възпитание е безкрайно уклончиво). Съответно всеки път, когато свободата на дадена личност да изрази себе си, когато човешкото достойнство се нарушава грубо, държавата е тази, която трябва да се намеси. 

И това важи за всички - граждани или гости на страната. На която и да е страна, изповядваща идеите на либералната демокрация. Следователно, когато има унижавани и дори изнасилвани жени, редно е държавата да ги защити, законът да се намеси, виновните да бъдат намерен и наказани. Това е либералното. На спазването на закона се крепи либерализмът.

Факт е обаче, че либералната идея подкрепя и това да помагаме на бежанците, които идват от региони на война, въпреки че са различни от нас. Защото в либералната идея са заложени самите устои на християнството - човещина, милосърдие, взаимопомощ. И ако Европа иска да се гордее с християнските си ценности не само на думи, приемането на хора в нужда е нещо напълно нормално.

Виж още: Тома Томов: Светът влиза в огромен хаос

Затова и продължавам да вярвам, че приемайки бежанците, ние не допуснахме грешка. Паралелно с това, особено за икономика като Германия, те са добре дошли. Страна със застаряващо население и проблеми с намирането на работна ръка, има нужда от свежа кръв.

Държа да подчертая, че следващите редове се отнасят за онази част на бежанците, която причинява проблеми, която вярва, че жените с пола над коленете си го просят, която не разбира идеите, вложени в либералната демокрация. Сред бежанците има много интелигентни и свободомислещи хора, които просто търсят по-добър живот за себе си и за семействата си, далеч от войната и лудостта. Но за съжаление има и от другите и за тях се отнасят следващите редове.

Проблемът възниква, когато се сблъскат културите и насилието вземе превес. Тогава е нужно законът, който е гръбнакът на всяко едно либерално общество, да се появи на сцената и да наложи (ако трябва и със сила) реда.

Западът отдавна вече е постигнал този относителен баланс, но външният фактор е ново изпитание, с което нашите модерни и постмодерни общества трябва да се справят, ако искат да продължат да са върха на хранителната верига. Ако искаме идеята за либералната демокрация да оцелее, трябва да се научим да я прилагаме и да я преподаваме. 

Да направим културната експанзия. Да създадем този прекрасен свят, към който всички се стремят, и по родните места на бежанците. Защото това е и същността на приемането на чужденците. Да попият от идеологията на обществата, които са ги приели, за да предадат след това този ред и по родните си места. Иначе родните им места никога няма да се променят и ще продължат да произвеждат насилие, болка, жертви и нови бежанци. 

Но това е един дълъг и болезнен процес. Процес, който ще изисква сериозен ресурс за опазването на този ред, който самите ние имаме. Ще трябва да се демонстрира нетърпимост към нарушаването на реда, особено по толкова груб начин.

Иначе казано, Германия, а и всяка друга държава, изправена пред този проблем, трябва да отговори грубо и безкомпромисно на всяко по-сериозно нарушаване на установения ред. Трябва да има депортирани, трябва да се наложи онова усещане, че ако не спазваш правилата, си тръгваш.

Виж още: Джихадистите няма да победят, освен ако сами не им позволим

Но не трябва да се спира тук. Ако само размахваш пръчката, нищо няма да стане. Бежанците трябва и да се социализират, да имат доходи - първо от помощи, а после от законна работа. Мнозина от тях отиват именно в Германия, защото там работа има. Децата им да тръгнат на училище с другите деца. На всички емигранти да бъде гарантирано правото на лично достойнство.

Казано по друг начин. Държавите приели бежанци и самите бежанци трябва да сключат нов обществен договор. Едните спазват правилата, другите осигуряват сигурност, свобода и достойнство. Както при всички други редови граждани. 

Едва тогава ще направим крачката напред. Но дотогава, дотогава ще е трудно.