Здравето на кожата е по-важно от хубавия тен.

Ето какво трябва да знаете, когато си купувате слънцезащитен продукт:

1. Никой не е застрахован от рак на кожата, но в най-рисковите групи спадат хора с много бели кожи и тези от нас, които имат лунички, руса или червена коса, сини или зелени очи. Именно те трябва да са изключително прецизни при избора на слънцезащитен продукт.

2. Защитата не трае дълго. Не си мислете, че едно намазване на тялото е достатъчно за целия ден. Нанасяйте продукта след всяко влизане във водата. Също и на всеки час, ако се печете продължително. Защото потенето също оказва влияние.

3. Избягвайте слънцезащитните спрейове. Много хора ги предпочитат, защото са по-удобни, тъй като не се налага старателно намазване на труднодостъпни места, а просто пръскате и сте готови! Именно заради това се пропускат цели участъци от кожата, които остават незащитени прекалено дълго.

Освен това има сериозно безпокойство, че спрейовете са много вредни при вдишване и предизвикват други допълнителни здравословни проблеми.

Виж още: Хю Джакман призова да се пазим от слънцето

4. Много се говори за вредата от UV лъчите, но не се споменава, че те се делят на UVB и UVA лъчи. UVB лъчите са главният виновник за слънчевото изгаряне, а UVA лъчите са онези, които причиняват по-дълбоко увреждане, свързано с бръчки, стареене, видоизменяне на клетките на кожата, съответно – увеличено делене на туморните клетки.

5. Значението на съкращенията върху опаковките на слънцезащитните продукти:

UVB – това са ултравиолетовите лъчи с по-къса дължина на вълната. Те засягат предимно епидермиса и са отговорни за изгарянето на кожата.

UVA – ултравиолетови лъчи с по-дълга дължина на вълната, които навлизат по-дълбоко в кожата, имат по-дълготрайно действие и нанасят по-сериозни щети. Но и двете могат да причинят рак. Избирайте лосиони, на които изрично е упоменато, че са предназначени за предпазване срещу двата вида лъчение.

SPF – слънцезащитен фактор или мощността на слънцезащитния продукт. Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-силно предпазва кожата от увреждане. 

Но също така трябва да знаете, че продукти със SPF над 50 не се препоръчват, защото макар да предпазват от изгаряне, те не предпазват от влиянието на UVA.

6. . Кои слънцезащитни продукти не са препоръчителни?

Такива, които съдържат витамин А, защото увеличават риска от появата на кожни тумори.

Такива, които съдържат оксибезон, защото могат да предизвикат алергични реакции. Повечето продукти срещу изгаряне съдържат тази вредна съставка. Според изследванията този химикал прониква дълбоко в кожата и попада в кръвообращението и започва да действа като естроген. Това може да предизвика алергични реакции и други вреди за здравето, включително ендометриоза и нисък брой сперматозоиди при мъжете.

И както вече казахме – слънцезащитни продукти с прекален висок фактор (над 50).

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите?