Рекордно ниски резултати и по математика, и по български език на тазгодишното външно оценяване след 7 клас

Близо 18 хил. са двойките на матурата след VII клас по математика от общо 53 хил. явили се ученици. Това стана ясно от пресконференцията МОН, на която бяха представени резултатите от националното външно оценяване за 4 клас и от изпитите по български и литература и математика за 7 клас.

Обявената за "по-лесна" матура по математика е донесла слаба оценка за 17 983 ученика, при явили се на външното оценяване общо 53 212 деца. Това на практика е около 1/3 от учениците. Пълите отличници са под 1127. 

Малко по-добре са резултатите по български език и литература, където около 2523 ученици са изкарали пълни шестици. Двойките са 9481. 

Двойки и на двата модула по математика са получили 3 881 ученици. Така общо за тази година има 27 500 двойки и едва 3630 пълни шестици от външното оценяване. За сравнение миналогодишните двойки бяха 14 939 при малко повече ученици - 54 305.

Резултатът тази година са е рекордно лоши, въпреки че за пръв път на учениците бяха предоставени математическите формули на изпита. Тазгодишните задачи, за разлика от предишните варианти на изпита, бяха практически, с необходимост да се осмисли подтекстът им, коментира вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. 

Заради ниските оценки обаче много голям брой ученици губят правото си да кандидатстват в гимназия. Причината е, че с двойка на матурата по един от двата предмета зрелостникът губи правото си да кандидатства.

Резултатите от матурите след VII клас можете да намерите тук.