Между 47% и 57% пък имат депресия, тревожност и ментални проблеми

Процентът на страдащите от депресия, тревожност и ментални проблеми в България варира между 47% и 57%, а мозъчно заболяване има всеки трети българин. Това стана ясно на Първия симпозиум на Европейски мозъчен съвет в България, съобщава "Дарик".

Началникът на Клиниката по неврохирургия в столичната болница „Пирогов" проф. Николай Габровски е категоричен, че у нас има неравнопоставеност между значимостта на мозъчните заболявания и реалното финансиране, което се осигурява за лечението им.

"Едно леко главоболие може да бъде признак на обикновена настинка, но в някои случи да бъде признак на начеващ по-сериозен процес. Трябва да имате добър контакт със своите лекари и при необходимост да търсите помощ. Много от пациентите чакат последния момент, избягват да отидат на лекар. Това е свързано с един нормален страх, който всеки от нас има от физическата болка, от дискомфорта, но не трябва да забравяме, че съвременната медицина може да бъде изключително полезна в много случаи особено когато заболяването бъде установено на време", заяви проф. Габровски.

Виж още: Всеки пети българин страда от страхова невроза

По думите му обществото трябва да е с повишено внимание към тези заболявания.

"Второто нещо е свързано с финансиране и по някакъв начин да се насочат полагащите се средства към този тип заболявания, тъй като според нас има неравнопоставеност между значимостта на заболяването от една страна и реалното финансиране, което се осигурява. Трето, което се надяваме, е обществото да стане малко по-толерантно към пациенти с подобни заболявания, така че те да не се чувстват изолирани", заяви проф. Николай Габровски.

Виж още: Билки срещу депресията

"Държавата безспорно в момента има функционираща структура, която осигурява едно разумно лечение. Безспорно има едни пробойни, едни дупки, които трябва да бъдат запълнени. Те са свързани както с драстичното съфинансиране на някои пътеки, така и с липата на заплащане на някои устройства, които ни служат по времето на операции или други манипулации. Частично или никакво финансиране за някои медицински изделия, свързани с гръбначната хирургия - това са неща, които трябва да бъдат променени", допълни още той.