Осем държави от ЕС показват значително по-високи нива на застрашени от изпадане в бедност в сравнение с останалите страни от общността

Всеки пети човек на Балканите живее в риск от бедност и социално изключване, показват данни от анализ на Евростат за паричната бедност и неравенството в доходите в ЕС през 2015 г.

В общо осем страни от Европейския съюз хората застрашени в значително по-висока степен от изпадане в бедност в сравнение с по-богатите партньори от общността, показват данните от изследването.

Осемте държави-членки, където хората са изложени най-много на риск от бедност са: Румъния (25,4%), Латвия (22,5%), Литва (22%), Испания (22%), България (22%), Естония (21,6%), Гърция (21,4%) и Хърватия (20%).

Заедно с тези тези страни-членки на ЕС, още няколко държави на Балканите дават значително завишени показатели за риск от бедност - Сърбия (25,4%), Турция (23%) и Македония (21,5%).

Виж още: Близо половината деца у нас са застрашени от бедност

Сред държавите-членки на общността най-ниските съотношения на лицата в риск от бедност са регистрирани в Чехия и Исландия - по 9,6%, Холандия (11,6%) и Норвегия (12%). 

Анализът на Евростат отчита, че в трите балтийски държави, плюс България, Унгария, Румъния и Малта - най-малко половината от безработните са били изложени на риск от бедност през 2015.

Друга уязвима група от бедност са били пенсионерите в ЕС - около един на всеки осем пенсионери в ЕС-28 е бил изложен на риск от бедност през 2015 г.

Най-висок е процентът на бедните пенсионери в Естония (40%), Латвия (36%), България (30%) и Литва (27,6%).

Източник: "Дарик"