Идеята на столичния кмет е част от стратегията "София - творчески град на киното", която да постави столицата на международната кино карта

Столична община предлага да се създаде средно професионално училище за кино. Кметът на града Йорданка Фандъкова подчерта, че това е една от идеите в 10-годишната стратегия "София - творчески град на киното". 

От 2014 г. столицата е удостоена с тази титла от ЮНЕСКО и сега Столичната община лансира нови идеи по страгегията. 

Местната власт в София си поставя за цел до 2027 г. столицата да се утвърди като град на киното, като създаването на специализирано училище за кино е една от идеите, представени от кмета, които ще целят да постигнат това.

"Да създадем средно професионално училище за кино. Трябва да потърсим регионалното управление по образованието към просветното министерство и към креативни директори на училища, които биха се съгласили да работят в тази насока", обясни тя.

От общината планират и учредяване на Общински фонд "Кино", който да дофинансира родни филмови продукции. Приходите ще идват от рекламни такси и общински киносалони.

"Тепърва предстои, след като бъде приета и обсъдена тази стратегия, да говорим за детайлите. Но имаме такава практика и това е възможно, да стартираме внимателно, да преценим всички законови рамки и да можем да създадем такъв инструмент за финансиране на кино", разясни още кметът. 

Цялостната концепция за развитие на на София като град на киното трябва да мине премине през публично обсъждане и едва след това Общинският съвет трябва да се произнесе.

Източник: "Дарик"