Според инициаторите на предложението различията между минималните възнаграждения сред 28-те страни членки на ЕС са огромни

Седем държави от ЕС настояват да се въведе минимална европейска заплата във всички страни от съюза, при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори. 

Предложението е на министрите по европейските въпроси на тези седем държави и е изразено като обща позиция в съвместна публикация в италианската преса преди днешна среща на инициаторите в Берлин, съобщава БНТ.

"Крайно време е да превърнем нашия Евросъюз в социален, със засилени права на работещите, истинско равенство между мъжете и жените, сигурни работни места и гарантирани доходи", заявяват министрите.

Те настояват силен социален стълб на Евросъюза да залегне в декларацията от Рим за 60-ата годишнина от договора, положил основите на Общността.

Виж още: Юнкер заговори за единна минимална заплата в ЕС

Сега минималната заплата в 28-те е много различна - на единия полюс са България и Румъния с 235 и 275 евро, а на другия - Люксембург с почти 2000 евро.

В едва шест страни-членки минималното възнаграждениe надхвърля 1000 евро - това са Франция, Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Великобритания.

Към момента 22 от общо 28 държави в Евросъюза имат законово определена минимална месечна заплата за всички сектори. Изключенията са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

От 1 януари 2015 г. Германия последна въведе минимална работна заплата. През тази година тя възлиза на 1498 евро, или малко под девет евро на час.

Източник: БНТ