На фона на рекордна избирателна активност и дипломатически скандал партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия, но тепърва предстоят дълги преговори за съставяне на кабинет

Въпреки настроенията, които се показваха от социологическите изследвания, холандските популисти, водени от евроскептика и Герт Вилдерс, загубиха изборите в страната за сметка на управляващата Народна партия за свобода и демокрация на десноцентристкия премиер Марк Рюте.

На изборите в сряда е отбелязана рекордна активност от 81%. Тепърва обаче предстоят преговори за съставяне на коалиционно правителство, тъй като нито една от партиите не печели мнозинство в 150-членната Долна камара на холандския парламент.

Според предварителните данни от преброяването на бюлетините "Народна партия за свобода и демокрация" на Рюте взима 32 места в парламента, което е с 9 по-малко от изборите през 2012 г. 

Виж още: Турция на нож с Европа след забрана на агитационни митинги в страни от ЕС

Крайнодясната "Партия на свободата" на Герт Вилдерс се очаква да получи 20 места. На трето място се нареждат дясната Християндемократически призив и ляволибералната "Демократи-66" с по 19 депутати.

След изборите в холандския парламент сега влизат общо 11 формации. 

Категоричен победител не се очертава и преговорите за формирането на следващото коалиционно правителство може да отнемат месеци. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. 

Холандците гласуваха с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборитe.

Предварителните анкети сочеха изравнени позиции на партиите на Рюте и Вилдерс. Въпреки това още тогава социолозите казваха, че е възможно всичко да се промени, тъй като над половината от населението не беше решило дали и за кого ще гласува. При тази рекордна избирателна активност обаче, разликата с данните на социолозите е значителна. 

Виж още: Турция и Холандия замразиха дипломатическите си отношения

Влияние за изборните резултати вероятно е оказал и дипломатическият скандал с Турция, при който Холандия не допусна един турски министър да кацне на холандска територия, за да се включи в агитационен митинг в подкрепа на референдума, който ще се проведе на 16 април в южната ни съседка. Друга министърка от кабинета на Бинали Йълдаръм, която бе пристигнала в Холандия с кола заедно със семейството си, за да се включи в митинга, бе арестувана и ескортирана обратно до границата.

Широкият международен и медиен отзвук от ситуацията вероятно е засилила позициите на премиера Рюте сред консервативната част от населението, което оказа влияние и на изборите.

Източник: АФП