Паник атаките са сред сериозните проблеми на модерното общество

Около 1,5 милиона българи или относително всеки пети наш сънародник страда от нерози и/или депресии. Според психиатри през последните години двойно се е увеличил броят на хората, които имат психични проблеми, като само до преди 5 години е ставало дума за порядъка от 700-800 хил. души, пише "Всеки ден".

Според наблюденията на наши специалисти, тревожен факт е, че мнозина са склонни да търсят медицинска помощ едва в краен случай, когато положението им вече е доста критично. Често българите са склонни посягат и към антидепресанти и успокоителни, които не са им предписани от лекар, пият хапчета, без да спазват определен режим, а понякога смесват медикаментите и с алкохол, от което в крайна сметка задълбочава проблема.

Виж още: Фобиите на звездите

Психиатрите смятат, че паник атаките и страховите неврози са сред проблемите на модерното общество. Тези проблеми зависят както от средата на живот и работа, така и от личностните характеристики - доколко организмът им се натоварва и доколко може да издържи на заобикалящото напрежение.

Паник атаките връхлитат внезапно и се изразяват в треперене на тялото, изпотяване, недостиг на въздух и силно сърцебиене. Създава се усещане, че нещо ужасно ще се случи на нас или на близките ни, но без да се знае кога или какво точно. Понякога това е комбинирано с болки внезапна умора, гадене или болки в стомаха и гърдите. Обикновено паник атаката продължава около десетина минути.

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

Според специалистите е притеснително, че паник атаките застигат все повече млади хора между 20 и 30 години. Друг тревожен факт е, че познатите ни от народната медицина мента, глог и валериан вече не действат, тъй като хората са привикнали на действието им от честата употреба.