Влизането в еврозоната трябва да стане стратегически приоритет за България, каза финансовият министър

Владислав Горанов заяви, че страната ни започва сериозна работа по присъединяването към единния банков съюз, информира БНР.

"Най-естествено е да започнем разговора и за еврозоната. Мястото на България е там. Ние отдавна сме в еврозоната чрез фискирания курс на лева към еврото, но въпрос на стратегически приоритет, така както влязохме в НАТО и ЕС, да влезем и в еврозоната" каза финансовият министър.

Владислав Горанов съобщи още, че ще бъде променено законодателството, по което работят БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), които надзирават съответно банковия и небанковия финансов сектор в България:

"Идеята, че парите обичат тишината, не трябва да бъде абсолютизирана и зад нея да се прикриват неудачи на управлението на финансовите системи. Вероятно законодателното решение по отношение на двата регулатора, да има относителна функционална независимост на членовете на колективните органи за управление, на надзорните институции, не дава добър резултат или поне показва слабости и вероятно би било полезно да се мисли за колективно носене на отговорност и колективно взимане на решения, за да сме сигурни, че няма да е само в ръцете на един човек ядреното куфарче", каза още Владислав Горанов.