Концертът в зала "България" на 22 май е част от цикъла "Музикални шедьоври на италианския барок", а на 19 май пред българската публика отново там излиза тандемът Жан-Жак и Александър Канторов с произведения от Сен-Санс и Бизе

В неделя, 22 май, столичната зала "България" се преобразява под звуците на концерта "Музикалните чудеса на венецианския барок", част от поредицата "Шедьоврите на италианския барок", която проследява различните композиционно-изпълнителски школи в Италия и техните най-ярки представители по времето на късния Ренесанс и барока.

Пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, изпълнени от солисти и Софийскатата филхармония с диригент Виржиния Атанасова, очаква всички почитатели на бароковата музика

В тази интересна венецианска програма се "редуват" двама композитори - Клаудио Монтеверди и Антонио Вивалди. Вивалди е роден във Венеция, а Монтеверди умира в този град.

Ще се редуват пред публиката и любими изпълнители, посветили творческия си път на изкуството на барока: Зефира Вълова (цигулка), Алексис Косенко (флейта), Людовико Минаси (виола да гамба), Атанас Атанасов (орган) - четирима музиканти, участвали в именити състави за старинна музика и на най-престижните бароковите фестивали по света. В този концерт са солисти на вълшебните солови концерти на Антонио Вивалди.

Арии от най-известните произведения на "бащата на операта" Клаудио Монтеверди ще звучат в изпълнение на сопраното Мария Радоева. Именитата ни певица е пяла с Лондонския филхармоничен оркестър, а през 2011 г. е избрана сред 600 кандидати за участие в един от най-престижните певчески конурси в света - Cardiff Singer of the World. Заедно с нея излизат Снежина Куманова (мецосопран) и тенорите Пламен Папазиков и Марчо Апостолов. Специално участие има и балетно трио с хореограф Светлин Ивелинов.

Преди това, още този четвърък, 19 май, в зала "България" в концерт със Софийската филхармония излиза творческият тандем Канторов, популярен по европейските сцени. Билетите за тяхното гостуване у нас са със специална отстъпка в цената - от 20 до 50%.

Бащата Жан-Жак, като носител на първи награди от конкурси като "Карл Флеш" и "Паганини", изгражда световен престиж като цигулар и диригент с огромен репертоар и активна звукозаписна дейност. Синът Александър, макар и само на 18, вече има сериозна европейска кариера, разностранни творчески търсения и смелостта да изсвири в една вечер два от концертите на Камий Сен-Санс.

Двамата Канторов представят клавирните концерти на Сен-Санс, които, особено четвъртият, се открояват с оригинален замисъл и конструкция, с непредвидима изобретателност и свежест. Петият му клавирен концерт се характеризира с песенност, размах и задълбоченост, а финалът позволява на пианиста да разгърне своя талант и майсторство.

В програмата е включена още Симфония №1 на Жорж Бизе, която композиторът пише едва на 17 години - творба, зряла за възрастта му и изпълнена с плам.

Билети за двата концерта могат да се закупят от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

 

Източник: Софийска филхармония