Бурното развитие на компютърните технологии дава тласък и на медицината

Когато говорим за технологично развитие, първата ни мисъл е "по-голям дисплей на смартфона ни", но технологиите намират още едно, при това много по-значимо приложение - в медицината. Именно благодарение на технологичния напредък в репродуктивната медицина шансовете за забременяване са нараснали многократно.

През последните 28 години успеваемостта на инвитро процедурите се е увеличила четири пъти и днес е около 35-40%. Това става възможно с някои от следните технологии, използвани за лечението на безплодие: анализ на делителното вретено на яйцеклетката, видеонаблюдение и осъзнато селектиране на сперматозоид.

Оценката на делителното вретено - важна за успеха на процедурата

Spindle ("спиндъл вю") и ZP view, или анализ на делителното вретено на яйцеклетката и нейната обвивка, е технология, позволяваща да се направи оценка на характеристиките на яйцеклетката и да се определи техният оплодителен и имплантационен потенциал.

Това позволява много точно да се определи часът на изпълнение на ICSI процедурата и извършване на техниката по начин, по който да не се разстрои генетичния материал в него, ако делителното вретено е изместено.

С напредъка на оптичните и компютърните технологии делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектиране на яйцеклетката със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество.

Оценката на делителното вретено, разположението му в яйцеклетката и плътността на белтъци и други структури в обвивката й са изключително важни, тъй като именно те определят и имплантационният потенциал на бъдещите ембриони.

Допълнително предимство на този метод е, че може да се използва и като скринингов за имплантация на ембрион с генетичен риск. Новата технология допринася за по-висок процент оплодени яйцеклетки при ICSI процедура, по-добро качество на ембрионите и съответно по-висок процент бременности.

Методът не подобрява качеството на самата яйцеклетка, а увеличава качеството на инвитро процедурата. Чрез неговото приложение ембриолозите успяват да произведат ембриони от яйцеклетки с не толкова добро качество.

Наличието на повече ембриони за трансфер дава възможност на репродуктивните специалисти да подберат тези с най-добри шансове при съответната двойка. Spindle view се прилага при жени с намален яйчников резерв или пациентки, които не отговарят добре на стимулация и при процедура имат малък брой добити яйцеклетки.

24-часово видеонаблюдение - да проследим развитието на ембриона

Ембриоскопията, или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микрокамера (т.нар. ембриоскоп). Наблюдението се осъществява в специален инкубатор, осигуряващ всички необходими условия за развитие на ембрионите, наподобяващи тези в маточното тяло.

Наблюдавани директно в инкубатора, ембрионите не се подлагат на излишен стрес при тяхното изнасяне вън от инкубатора за допълнителна оценка. Камерата заснема ембрионите на определени интервали, по време на тяхното делене от първия ден до петия ден на оплождането им, без да ги уврежда или пречи на тяхното развитие. Т

ака се получава наслагване на образ, подобен на филм. Чрез специален софтуер и с помощта на опитен и обучен ембриолог се осъществява детайлна и пълна оценка на ембрионите преди тяхната имплантация - както по отношение темпа на делене на ембрионите, така и на времевите интервали между различните деления (дробене) на ембрионите.

Софтуерът позволява степенуването на ембрионите от най-добър за имплантация до най-неадекватен по отношение на деленето. Ембриоскопията предоставя много ценна информация за действителното "поведение" на ембриона в процеса на деленето на клетките му, вкл. и евентуални грешки в развитието му.

Това позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал сред останалите ембриони на дадена двойка. Така се увеличават шансовете за успешна бременност и раждане на живо и здраво бебе.

Във водещи центрове по света този метод вече се свързва с генетичната диагностика за вродени аномалии и се очаква в голяма част от случаите да се върви към неинвазивна диагностика за тяхното откриване още в този най-ранен етап. 

Как се избира най-добрият сперматозоид

Mетодът IMSI (Intracytoplasmic morphologically-selected sperm injection) се прилага при двойки с проблеми при зачеването от страна на мъжа. Методът се прилага се прилага по строги критерии - най-често при тежък мъжки фактор за стерилитет (тежка Oligoasthenozoospermia или морфология по Kruger под 4%), при високи нива на ДНК фрагментация на сперматозоидите, при липса на оплождане при предходен инвитро опит или при малък брой получени ембриони с добро качество при предходен опит.

Целта при този метод при оптично увеличение над 6000 пъти с микроскоп подготвен биолог да селектира на морфологично и органелно ниво най-добрите сперматозоиди, като впоследствие се повиши качеството на ембрионите, а оттам и шансът за бременност.

Информацията е любезно предоставена от ембриолозите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"