За проекта са събрани 30 хил. лв. от дарения

Бюст-паметник на Роналд Рейгън с височина до 3 метра ще се извисява в столичния Южен парк, става ясно от конкурс, обявен на сайта на Съюза на българските художници. Инициатори са бившият общински съветник от СДС Владимир Кисьов, общинският съветник отново от СДС Борислав Бориславов и др.

Проектът за паметник

Самият бюст ще е от бронз, до 90 см висок, а постаментът под него ще е от камък.   

Проектите за изработка на паметника ще се събират до 15 април, като изискването е Рейгън да е реалистично претворен. На 22 април журито ще ги оцени и ще избере печелившия проект. В срок от три месеца след подписването на договора със скулптура той трябва да монтира паметника. 

В журито, което ще оценява предложенията, влизат художници, архитекти, членове на гражданската инициатива, предлагаща паметника, по един представител на Външно министерство и на американското посолство.

Плановете бяха скулптурата да бъде поставена още през 2011 г., когато се честваха 100 години от рождението на Рейгън. Тогава Столичният общински съвет е взел решение главната алея на парка да носи името на 40-тия американски президент. Поставянето на паметника се забавя покрай набирането на средствата, които са от дарение. 

През 2014 г. идеята бе получила и одобрението на главния архитект Петър Диков. Сега вече има и официален конкурс за изпълнението на проекта. 

За изпълнението на проекта има събрани 30 хил. лв. от дарения. Плановете предвиждат скулптурата да бъде открита през септември.

Президентът Рейгън

Роналд Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. През 1981 г. става избран за 40-ти президент на САЩ. 

Той идва начело на Белия дом в тежък период за Америка, когато страната е в рецесия. По негово време драстично расте бюджетът за въоръжаване, като Студената война е в разгара си. Рейгън обявява Съветския съюз за империя на злото и предрича падането на комунизма.

Той напуска Белия дом през 1989 г. след два успешни мандата. Рейгън умира на 5 юни 2004 г., а неотдавна почина и съпругата му Нанси Рейгън.