Двете кули се появяват отново във филма на Робърт Земекис The Walk / "Живот на ръба"

Каскадата на французина Филип Пти, който през 1974-та преминава по въже на 400 м височина между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, вдъхновява Робърт Земекис за новия му филм The Walk (Живот на ръба).

В главната роля е Джоузеф Гордън-Левит, а премиерата е насрочена за началото на октомври, тъкмо навреме за сезона на наградите. Освен на 3D, пресъздаването на зрелищната каскада може да се гледа и на огромните IMAX екрани.

През 2008 г. случката стана тема и на документалния филм Man on Wire, удостоен с "Оскар".

Носител на "Оскар" за "Форест Гъмп" (1994), Земекис, чийто последен филм по кината беше "Полет", тук е и съсценарист заедно с Кристофър Браун. Литературната основа е мемоарната книга на въжеиграча, озаглавена To Reach the Clouds (Да достигнеш облаците).

Двете кули, които рухнаха при атентатите от 11 септември 2001 г., са се появявали като фон в редица холивудски филми и тв сериали.

Понастоящем там се издига нов небостъргач - One World Trade Center / Кулата на свободата, който е най-високата сграда в САЩ, цели 541 м.

Видео: One World Trade Center открива панорама към Ню Йорк

През 2013 г. той също стана арена на опасна каскада - бейз джъмпинг, осъществен в малките часове на нощта и документиран с GoPro камера.

Джеймс Брейди, работил по строежа на 104-етажната сграда, и двамата му съучастници бяха заловени няколко месеца по-късно и срещу тях тече съдебен процес по няколко обвинения.

Наскоро бяха огласени плановете за втора и трета подобна сграда, с "едва" 80 етажа и малко над 400 м височина. Строителството им се очаква да започне съответно през 2016 и 2018 г.

Източник: Bulevard.bg