Международният балетен конкурс става на половин век.

26-ото издание на Международния балетен конкур ще се проведе от 15 до 30 юли в Летния театър на морската ни столица. 

Първото балетно състезание в света тази година събира 129 участници от 30 страни. Основна цел на конкурса е откриването и лансирането на младите балетни дарования от цял свят в класическия и съвременен танц.

Най-престижният балетен форум в света е под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова и под почетния патронаж на ЮНЕСКО и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Участниците в трите състезателни тура ще бъдат оценявани от престижно международно жури, сред които блестят истински звезди на балета, както от България, така и от световната сцена. 

Председател на международното жури на юбилейното издание ще бъде проф. Владимир Василиев, който и до днес е единственият носител на голямата награда на град Варна.

Легендарният балетен форум ще завърши с гала концерт "Среща на поколенията" с участие на бивши лауреати на Варненския конкурс. 

На 30 юли в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на минали лауреати на конкурса като Максимилиано Гера (Аржентина), Роландо Сарабия (Куба), Бруклин Мак, Уитни Дженсън и Матиас Дингман от САЩ.