Никога не отговаряйте директно на въпрос, свързан с очакваното възнаграждение. Заимствайте от политиците техниките за отбягване на въпроси

Един от най-неприятните и коварни въпроси, които може да ви зададат по време на интервю за работа, е: "Какво възнаграждение очаквате?" или "Колко печелите на настоящата си позиция?"

Както в редица други ситуации, така и тук може да отговорите директно и честно, обяснявайки колко печелите, какви задължения изпълнявате и колко очаквате да получавате, ако ви одобрят.

"Само че това е капан - казва Рамит Сети, личен финансов консултант и лектор. - Когато опитните мениджъри "Човешки ресурси" получат директен отговор на въпроса за заплатата, те си казват "Окей, заковахме го". Може да са били склонни да ви предложат повече, но когато чуят конкретната по-малка сума, разбират, че могат "да ви купят евтино".

Виж още: 8 фрази, с които ще звучите глупаво на интервю за работа

Ако директно откажете да отгворите на въпроса, може да направите лошо впечатление. Затова постъпете като политиците, които умеят да отклоняват неудобни въпроси и да извъртат.

Ако интервюиращите ви попитат направо какво заплащане окачвате, по-добре кажете нещо като: "Ще се радвам да обсъдим въпроса за заплащането по-късно. На този етап искам да разбера дали ще намерим обща основа и ще си паснем. Сигурен/сигурна съм, че и вие искате същото", съветва Сети.

Виж още: Няколко други варианта как да отговорите на деликатния въпрос за заплащането

Подобен отговор според него показва на интервюиращите, че сте уверени и предполага, че имате и други предложения.

Според него въпросът за заплатата е най-добре да се остави за момента, когато интервюиращите отправят конкретно предложение с ясни параметри - "но това е идеален вариант и винаги съществува възможност да попаднете на мениджъри, които ви притискат с въпроса от самото начало".

Консултантът по човешки ресурси Лин Тейлър също препоръчва тактиката с отклоняване на въпроса и добавя, че ако отсреща настояват, трябва да отговорите честно, но и да обясните.

Това предполага да обясните какви разнообразни дейности съвместяват хората на съответната позиция, вече работещи за фирмата - което пък сте научили от предварителното си проучване. И когато отговаряте на въпроса за очакваното възнаграждение, посочете ползите, които ще има компанията, ако ви наеме, както и очакванията ви за нарастващ брой задължения в хода на вашето навлизане в работата.

Какъвто и да е случаят, никога не отговаряйте директно!

В противен случай ще загубите преговорите, преди те изобщо да са започнали.

Източник: "Индипендънт"